null Kirkoissa muhii iso lasku

Kirkoissa muhii iso lasku

Kirkon omaisuudesta suuri osa on kirkkorakennuksissa, seurakuntataloissa ja siunauskappeleissa. Siis omaisuudessa, jonka hoitaminen ja kunnossapito vie paljon rahaa ja jota on hyvin hankala myydä. Noin 830 kirkosta peräti 550 on suojeltuja, ja aika moni muukin on äkkiä suojelukohde, jos myyntiä tai purkua aletaan edes harkita.

Syksyn seurakuntavaaleissa valittavat Vantaan seurakuntien luottamushenkilöt joutuvat huomaamaan, että varsin iso osa heidän työstään liittyy rakennuksiin. Monesti he joutuvat päättämään asioista, joille ei käytännössä ole vaihtoehtoa. Kun jossain hajoaa vesiputki tai seinistä alkavat pudota tiilet, on korjauksella joko kiire tai vielä kovempi kiire. Akuuttien tilanteiden lisäksi on isoja peruskorjaushankkeita, joiden järjestystä pitää pohtia. Uusia tilojakin jonkin verran tarvittaisiin, mutta niihin on niukalti rahaa. Tilannetta helpottaisi, jos jotakin saataisiin myytyä tai vuokrattua pois. Yksi mahdollinen myyntikohde on Kuntokallion kurssikeskus Helsingin Karhusaaressa, mutta sen sijaan esimerkiksi vähällä käytöllä olevan seurakuntatalon myyminen tai edes vuokraaminen on huomattavasti hankalampaa.

Seurakuntien korjausvelvoitteisiin tuo oman lisänsä se, että monet rakennukset ovat suojelukohteita. Niinpä esimerkiksi Tikkurilan kirkko, joka on todella huonossa kunnossa, on pakko peruskorjata, vaikka se nielee paljon rahaa. Näillä näkymin esimerkiksi kirkon tiiliseiniä ei saa purkaa, vaan niistä pitää vaihtaa saumat. Kun rakennus on sellaisessa kunnossa, että osa työntekijöistä ei pysty siellä työskentelemään, remontilla on kiire. Yhteinen kirkkoneuvosto teki siksi välttämättömän päätöksen: Tikkurilan kirkon peruskorjaus ja siihen liittyvä uudisrakennus kiilasivat investointilistan kärkeen.

Peruskorjauksen ja kunnostuksen tarve on suuri, mutta vielä tärkeämpää on, että seurakunnilla on riittävästi työntekijöitä siellä, missä heitä tarvitaan. Siksi luottamushenkilöt joutuvat myös miettimään, minkä verran satsataan seiniin ja minkä verran ihmisiin. Molempia tarvitaan, mutta itse asettaisin ihmiset etusijalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.