null Kirkon auttamistyö saa pysymään jäsenenä

Liittyjät ja eroajat. Kirkon jäsenyys Espoon seurakunnissa 2012-2015. Kuva: Maija Saari

Liittyjät ja eroajat. Kirkon jäsenyys Espoon seurakunnissa 2012-2015. Kuva: Maija Saari

Ajankohtaista

Kirkon auttamistyö saa pysymään jäsenenä

Auttamistyö ja kirkolliset toimitukset motivoivat suomalaisia pysymään kirkon jäseninä. Uskon vahvistamista pitää tärkeänä alle puolet.

Se, että kirkko puolustaa julkisuudessa köyhiä ja syrjäytyneitä, on vähintään jokseenkin tärkeä jäsenyyden peruste kolmelle neljästä kirkkoon kuuluvasta. Kahdelle kolmasosalle vastaavasti syynä on kirkon apu kolmannen maailman ihmisille.

Kirkosta sen sijaan erotaan lisääntyvässä määrin jumalauskon puuttumisen takia.

Tiedot käyvät ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen teettämästä selvityksestä, joka toteutettiin osana Gallup Ecclesiastica -kyselyä. Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan tutkimukseen osallistui 4194 vastaajaa loka-marraskuussa 2015.

Kaikkein eniten kirkkoon kuulumista motivoivat kirkon työ vanhusten ja vammaisten auttamiseksi, hautausmaiden ylläpito ja toiminnan järjestäminen lapsille ja nuorille.

Kirkkohäiden merkitys ohentui hieman

Kirkolliset toimitukset ovat tärkeä kirkkoon kuulumisen syy edellä mainittujen rinnalla. Etenkin hautaan siunaamista pidetään tärkeänä.

Vuoden 2011 kyselyyn verrattaessa lapsen kaste, kummius ja kirkkohäät ovat menettäneet hieman merkitystään varsinkin miesten keskuudessa.

Kirkon kasvatustehtävä lasten ja nuorten parissa katsotaan tärkeäksi syyksi kuulua kirkkoon, samoin kuin kristillisen lähimmäisenrakkauden opettaminen.

 

"Eri mieltä oleminen kirkon linjauksien kanssa on noussut aiempaa merkittävämmäksi eroamisen syyksi."

 

Kaksi kolmesta näkee myös kristillisten arvojen ylläpitämisen itselleen tärkeäksi, vaikka arvoja tulkitaan eri tavoilla. Sen sijaan kirkon opettama usko ja henkilökohtaisen uskon vahvistuminen ovat tärkeitä syitä alle puolelle jäsenistä.

Uskon ja kristillisten arvojen merkitys korostuu yli 50-vuotiailla kirkon jäsenillä, samoin mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen.

Suvaitsemattomuus ja liika suvaitsevuus hiertävät

Kirkosta eroamisen merkittävimmäksi syyksi on noussut se, ettei koe itseään uskonnolliseksi ihmiseksi. Lähes yhtä moni ilmoittaa ratkaisevaksi syyksi sen, ettei usko Jumalaan.

Kirkollisveron välttäminen on ratkaiseva syy noin kolmannekselle eroajista. Tämä syy korostuu etenkin miehillä.

Eri mieltä oleminen kirkon linjauksien kanssa on saanut sekä alle 25-vuotiaita että yli 65-vuotiaita eroamaan kirkosta. Tämä on noussut aiempaa merkittävämmäksi kirkosta eroamisen syyksi, samoin kuin pettymys seurakunnan toimintaan.

Erimielisyys liittyy usein kirkon suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin.

Kirkon suvaitsemattomuus vähemmistöjä kohtaan on ollut eroamisen syynä selvästi useammin kuin liika suvaitsevuus. Kuitenkin myös suvaitsevuuden vuoksi kirkosta eronneita oli enemmän kuin edellisessä vuoden 2011 kyselyssä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Kirkosta on tullut hengellisten palveluiden tuottaja

Puheenvuorot

Kirkko palvelumuotoilee tuotteitaan ja kohdistaa markkinointiviestintäänsä erilaisille asiakassegmenteille sen mukaan, mihin ne ovat markkinatutkimuksessa ilmaisseet kiinnostusta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.