null Kirkon kaunistukset: Tapiolan kirkon alttariseinä elää auringon valosta

Kun Tapiolan kirkkoon astuu sisälle, katseen vangitsee alttariseinä.

Kun Tapiolan kirkkoon astuu sisälle, katseen vangitsee alttariseinä.

Hengellisyys

Kirkon kaunistukset: Tapiolan kirkon alttariseinä elää auringon valosta

Tapiolan kirkon harkoista ladottu alttariseinä ei jätä ketään kylmäksi. Karu pinta kutsuu valoa leikkiin ja kävijöitä laskutoimituksiin.

Onko kirkko remontissa, jotkut ihmettelevät astuessaan ensimmäistä kertaa Tapiolan kirkkoon ja nähdessään sen kevytbetoniharkkoisen alttariseinän. Muutama seurakuntalainen on puolestaan ehdottanut, että seinälle voisi laittaa kunnollisen alttaritaulun.

Mutta vuonna 1965 valmistuneella Tapiolan kirkolla on myös vankkumattomat faninsa. Sitä pidetään yhtenä Suomen merkittävistä kirkkoarkkitehtuurikohteista.

– Tämä kirkko ainakin herättää tunteita, vahvistaa ylivahtimestari Antti Ruuskanen.

Arkkitehti Aarno Ruusuvuori halusi suunnitella tilan, joka ilmentää pyhyyttä muutoin kuin muodon ja symbolien avulla. Pelkistetyn, kuutiomaisen kirkkosalin katseenvangitsija on juuri alttariseinä. Se näyttää jatkuvan loputtomiin, mutta päättyy todellisuudessa kattoikkunaan, joka avaa suoran linjan taivaaseen.

Keväällä valo tekee alttariseinään selvimmät kuviot, kun se osuu aika ylös.

Harkkoseinä innoittaa laskutoimituksiin. Ruuskanen kertoo, että se on 64 harkkoa eli noin 18 metriä korkea.

– Täällä vierailleilta arkkitehdeilta olen oppinut paljon tilan mittasuhteiden merkityksestä. Teräsristi ei ole sattumalta kolme harkkoa leveä, hän lisää.

Karu alttariseinä paljastaa vuodenajat omalla tavallaan. Ne käyvät ilmi auringonvalosta, joka paistaa kirkkosalin takaosassa avautuvista ikkunaristikoista.

– Keväällä valo tekee alttariseinään selvimmät kuviot, kun se osuu aika ylös. Kesällä, kun aurinko on korkeammalla, valo tulee lännen suunnan korkeista ikkunoista jyrkemmässä kulmassa, eikä sen vuoksi osu alttariseinälle yhtä voimakkaasti kuin keväällä, Ruuskanen selittää.

Tapiolassa kirkkosalin voi saada hetkeksi vain itselleen. Ohikulkija pääsee poikkeamaan siellä arkisin kello 8–21 ja viikonloppuisin kello 8–18.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tapiolan kirkon peruskorjaus alkaa ensi keväänä – suunnittelu pohjautuu perhetaloidealle

Ajankohtaista

Tapiolan kirkon peruskorjaus alkaa toukokuussa. Kirkkoherra Päivi Linnoisen mukaan kirkon sisäraitista ja kahvilasta tehdään niin mielenkiintoiset, että satunnaiset kävijät tulevat kirkkoon uudestaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.