null Kirkon uusi tila Chapple on jotakin ihan muuta

Työn alla.

Työn alla. "Toivomme, että tästä tulee luonteva kohtaamispaikka, jossa on tilaa itsensä ilmaisemiselle", kauppakeskuspappi Juha Virta sanoo. Kuva: Jukka Granstrom

Ajankohtaista

Kirkon uusi tila Chapple on jotakin ihan muuta

Isossa Omenassa avautuu ensi viikonloppuna kirkon tila, joka taipuu talk show -areenaksi ja koululaisten olohuoneeksi.

Kaikki alkoi pienen työporukan sisäisestä huulenheitosta. Kauppakeskus Ison Omenan kappelissa työskentelevät papit alkoivat haaveilla uudenlaisesta, modernista seurakuntatilasta.

"Se oli utopia, jolla ei ollut realistista pohjaa: olisipa tila, jossa seurakuntalaisten lahjat pääsisivät paremmin esille. Tuskin kukaan aikuistyön tiimissä ajatteli, että haave voisi oikeasti toteutua", Olarin seurakunnan kauppakeskuspappi Juha Virta sanoo.

Asiat liikahtivat kuitenkin eteenpäin yllättävällä tavalla. Puolitoista vuotta sitten Iso Omena ilmoitti, että Olarin seurakunnan Hiljaisuuden kappelin tilat jäävät kauppakeskuksen laajennuksen alle. Samalla seurakunnalle tarjottiin uusia, suurempia tiloja kauppakeskuksen uudelta puolelta.
 

Ihmiset eivät toivoneet Isoon Omenaan perinteistä kirkon toimintaa, mitä se ikinä onkaan."


Tilanne vaati päätöksiä, joihin tarvittiin kirkkoherra Salla-Maria Viitapohjan ja Olarin seurakuntaneuvoston lisäksi Espoon yhteisen kirkkoneuvoston siunaus. Myös työntekijöiden ja seurakunnan vapaaehtoisten sitoutuminen muutoksiin oli välttämätöntä.

"Usein sanotaan, että kirkkolaiva kääntyy hitaasti, mutta tällä kertaa se ei päde. Kaikki tahot reagoivat uskomattoman nopeasti", Virta sanoo.
 

Hyvän tekeminen nousi ykköseksi

Suunnittelu pääsi vauhtiin tämän vuoden alussa. Kauppakeskuksessa asioivat espoolaiset haluttiin mukaan, jotta uudet tilat ja toiminta palvelisivat heitä mahdollisimman hyvin.

Avuksi tuli palvelumuotoiluyritys Palmu. Palvelumuotoilija Iikka Lovion mukaan palvelumuotoilun keskiössä on ideoiden ja käyttäjän todellisuuden törmäyttäminen.

"Testaamme ideat oikeassa maailmassa jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin virheoletukset paljastuvat. Kokemuksemme mukaan yksikään idea ei selviä muuttumatta, kun se kohtaa oikean käyttäjän."

Kevään aikana Olarin seurakunnan aikuistyöntekijät pysäyttivät kauppakeskuksen asiakkaita ja kysyivät heiltä, minkälaiseen toimintaan he voisivat osallistua, ja miltä uusien tilojen pitäisi näyttää.

"Selvitimme myös, minkälaisten asioiden tekemisessä kirkko on ihmisten mielestä relevantti", Lovio sanoo.

Perhetyöntekijät tekivät samanlaisia kyselyjä leikkipuistoissa ja nuorisotyön tiimi kouluissa. Juttelun lähtökohtana oli havainnekuvia, joiden välillä ihmiset valitsivat.

Ykköseksi nousi seurakuntalaisten mahdollisuus osallistua hyvän tekemiseen erilaisten kampanjoiden, keräysten ja kirpputorien avulla. Myös koululaisten iltapäivätoiminnalle oli vahva tilaus.

"Ihmiset eivät toivoneet Isoon Omenaan perinteistä kirkon toimintaa, mitä se ikinä onkaan", Virta sanoo.

Ihmiset saivat valita myös tilan yleisilmeen. Vaalea skandinaavinen tyyli väistyi tummien sävyjen, rapatun betonin ja tiiliseinän tieltä.

Tilan nimeksi saatiin noin 400 ehdotusta, joista valittiin Chapple.


Työmiehet rakensivat Olarin seurakunnan lapsi- ja perhetyölle varattua tilaa perjantaina 16.9. Kuva: Jukka Granstrom

Aamupäivät lapsiperheiden käytössä

Monitoimitila muuntautuu joustavasti olohuoneesta kirkoksi. Nuorisotyöllä sekä lapsi- ja perhetyöllä on sivummalla omat huoneet. Kaikkiaan 650 neliön tiloista löytyy myös keittiö ja meditaatiohuone.

Arkiviikon aamupäivinä Chapplessa toimii kaikille lapsiperheille avoin Perhekahvila, joka on ollut "hittituote" jo vanhassa kappelissa. Iltapäivisin sohvaryhmät on varattu koululaisille. Paikalla on vapaaehtoisia, jotka auttavat esimerkiksi läksyjen teossa.

Iltaisin tila on pääosin nuorisotyön käytössä. Arki-iltoihin mahtuvat myös talk showt ja uudelleen alkavat Risteysmessut.

Viikonloppuisin tarjolla on muun muassa brunsseja, teemakirpputoreja, Colourful Espoo -iltoja ja mindfulnessia.

Iikka Lovio tähdentää, että palvelumuotoilun tuloksena löydetyt toimintamallit ovat "parhaita oletuksia", joihin liittyy aina epäonnistumisen riski. Siksi toimintaa suunnitellaan kahden kuukauden jaksoissa.

"Jos osoittautuu, että jokin ei toimi, muutamme kurssia", Juha Virta lupaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi istuu ostarin kahvilassa samaan pöytään – kauppojen keskellä päivystää kirkon työntekijöitä

Hyvä elämä

Meri Ala-Kokko liikkuu Malmin ostareilla, Ison Omenan kauppakeskus on Emilia Turpeisen työmaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.