null Pappi istuu ostarin kahvilassa samaan pöytään – kauppojen keskellä päivystää kirkon työntekijöitä

Juha Virta työskenteli Ison Omenan kauppakeskuspappina seitsemän vuotta, Emilia Turpeinen aloitti tehtävässä vuoden alussa.

Juha Virta työskenteli Ison Omenan kauppakeskuspappina seitsemän vuotta, Emilia Turpeinen aloitti tehtävässä vuoden alussa.

Hyvä elämä

Pappi istuu ostarin kahvilassa samaan pöytään – kauppojen keskellä päivystää kirkon työntekijöitä

Meri Ala-Kokko liikkuu Malmin ostareilla, Ison Omenan kauppakeskus on Emilia Turpeisen työmaa.

Moni suomalainen rupattelee papin kanssa korkeintaan häissä, ristiäisissä tai hautajaisissa. Mutta voi pappiin törmätä ihan tavallisena arkipäivänäkin vaikka kauppareissulla.

Meri Ala-Kokko on toiminut pappina Malmin seurakunnassa vuodesta 2002. Viime syksynä hänestä tuli myös Malmin ostaripappi. Idea syntyi, kun Ala-Kokko pari vuotta sitten oli pidempään sairauslomalla ja vietti aikaa esimerkiksi kirjastossa ja ostarilla. Silloin tuli juteltua ihmisten kanssa.

– Olen malmilainen ja pyörin täällä muutenkin. Se, että asun täällä, on plussaa. Tunnen ihmisiä ja tunnen olevani osa yhteisöä, hän toteaa.

Ala-Kokko ajattelee, että ostarityö on tapa, jolla seurakunta voi rakentaa yhteisöllisyyttä. Käytännössä hänen työnsä on kuuntelemista, puhumista ja sitä, että hän liikkuu Malmin Novassa, Malmintorilla, asemalla ja niiden lähistöllä. Työ sopii Ala-Kokolle hyvin, sillä "höpöttäminen" on aina ollut hänelle luontaista. Papinpaita on merkki siitä, että voi tulla juttelemaan.

– Ihmiset ottavat aika paljon suoraan kontaktia. Joskus se menee niin, että näen kahvilan pöydässä jonkun ihmisen ja kysyn, että saanko tulla tähän istumaan.

Myös monet alueen yrittäjät ovat jo tulleet tutuiksi. He ovat ottaneet ostaripapin hyvin vastaan.

Osa malmilaisista on saattanut nähdä Ala-Kokon myös laulamassa, sillä hän on mukana lauluyhtye Malmin enkeleissä. Ohjelmistossa on "pyhän hipaisemia" lauluja, joita yhtye on esittänyt Malmin pubeissa ja ostarilla.

Toista video

Sanoisin, että täällä asuu tavallista, mukavaa porukkaa. Malmi on monikulttuurinen alue ja paljon mainettaan parempi. – Meri Ala-Kokko

Kevyestä rupattelusta syntyihin syviin

Malmin aseman seutu on vilkasta. Moni rientää sen kautta lujaa eteenpäin, mutta ostarilla myös hengaillaan, ja se on tärkeä kokoontumispaikka. Esimerkiksi Malmintorin oven vieressä olevilla penkeillä, joita jotkut kutsuvat käräjäkiviksi, istuu ihmisiä lähes aina. Ostaripappi pitää alueen meiningistä.

– Malmihan on ihan paras, Meri Ala-Kokko kehuu.

– Sanoisin, että täällä asuu tavallista, mukavaa porukkaa. Malmi on monikulttuurinen alue ja paljon mainettaan parempi. Kaikki palvelut ovat lähellä.

Ala-Kokon mukaan ihmiset kertovat elämästään yllättävän helposti. Jotkut juttelijat ovat yksinäisiä, mutta eivät suinkaan kaikki. Aiheet vaihtelevat ja lähtevät aina juttukumppanista itsestään.

– Joskus se on ihan kevyttä rupattelua, välillä olen nauranut vatsani kipeäksi ukkojen jutuille. Joskus ihmiset haluavat jakaa ajatuksiaan kirkosta, jotkut kertovat koko elämäntarinansa.

Koska Meri Ala-Kokko on ollut tehtävässä vasta joitakin kuukausia, työ hakee vielä muotoaan. Uuttakin on tulossa: ostaripappi saa työparikseen diakonin.

– Tulevaisuudessa seurakunnalla voisi olla täällä tila yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Ostaripappi Meri Ala-Kokon mukaan ihmiset alkavat jutella yllättävän helposti. Aiheet vaihtelevat kevyestä rupattelusta kokonaisiin elämäntarinoihin.

Ostaripappi Meri Ala-Kokon mukaan ihmiset alkavat jutella yllättävän helposti. Aiheet vaihtelevat kevyestä rupattelusta kokonaisiin elämäntarinoihin.

Isossa Omenassa jo neljäs kauppakeskuspappi

Iso Omena Espoon Matinkylässä on kuin pieni kaupunki: siellä on kauppoja, ravintoloita, kahviloita, kirjasto, kaupungin palvelupisteitä, pankkeja, kampaamoita, terveysasema... Kirkkorakennus puuttuu, mutta aika lähelle päästään. Toisessa kerroksessa on Espoon seurakuntien tila Chapple, jossa on monenlaista toimintaa pitkin viikkoa. Isossa Omenassa ihmisiä palvelee myös kauppakeskuspappi.

Haminasta Olarin seurakuntaan siirtynyt Emilia Turpeinen aloitti kauppakeskuspappina vuoden alussa.

– Olen innoissani. Kontrasti edelliseen työympäristöön on suuri, onhan tämä iso kaupunki ja alue, mutta ihmiset ovat silti pohjimmiltaan samanlaisia kaikkialla, Turpeinen sanoo.

Turpeinen jatkaa työtä siitä, mihin hänen edeltäjänsä, Ison Omenan kolmas kauppakeskuspappi Juha Virta jäi. Virta ehti työskennellä Isossa Omenassa seitsemän vuotta.

– Työ täällä on antoisaa ja mielenkiintoista. Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, seurakunta on läsnä ihmisten arkipäivässä. Kynnys tulla juttelemaan on matala, Virta kuvailee.

Virta on kohdannut kauppakeskuspappina hyvin eri-ikäisiä ihmisiä.

– Puheenaiheet ovat vaihdelleet maan ja taivaan väliltä, kevyestä small talkista oman elämän kriiseihin. Ihmisillä on tarve tulla kuulluksi ja kohdatuksi.

Ei pyhyys mene arkisuudesta rikki.

– Emilia Turpeinen

Työ näkyy myös somessa

Isossa Omenassa on mahdollista tavoittaa hurjat määrät ihmisiä. Ovilaskurit rekisteröivät vilkkaina lauantaipäivinä jopa 30 000–40 000 ihmistä. Hartaasti odotettu metroyhteys saattaa nostaa kävijämäärät tänä vuonna uusiin ennätyslukemiin.

Emilia Turpeinen ja Juha Virta luonnehtivat Espoota alueeksi, jossa on hyvin monenlaisia ihmisiä. Iso osa on tullut muualta Suomesta tai maailmalta.

– Piirit ovat isot, mutta täälläkin kaivataan sitä, että on joku vaitiolovelvollinen jolle jutella, Turpeinen sanoo.

Turpeinen on myös tubettaja ja muutenkin aktiivinen somessa. Hän aikoo jatkaa samaa uuden työnsä ohessa.

– Ihmiset saattavat sanoa, että sähän olet se somepappi. Kauppakeskuspapin työ käy sometyön kanssa luontevasti yhteen. Ajattelen, että ne tukevat toisiaan, molempien kautta olen läsnä tavallisessa arjessa.

Kauppakeskuksen johto on alusta asti toivottanut seurakunnan tervetulleeksi. Juha Virta ja Emilia Turpeinen kokevat, että kauppakeskus on luonteva ympäristö papeille ja hengellisyydelle.

– Ei pyhyys mene arkisuudesta rikki, Emilia Turpeinen toteaa.

Lauluyhtye Malmin enkeleiden seuraavat keikat

Eke´s Pub (Kirkonkyläntie 7) su 4.3. klo 17, lauluja kärsimyksestä. Mukana myös Lissu and the Demons.

Eke´s Pub (Kirkonkyläntie 7) su 6.5 klo 17 lauluja euroviisuista. Malmin enkelit ja Lissu and the Lords.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.