null Kivistön kirkon peruskorjaus on jälleen vireillä

Leinosen perhe nautti lauantaibrunssista Kivistön kirkolla 14.5. Kuva: Sini Pennanen

Leinosen perhe nautti lauantaibrunssista Kivistön kirkolla 14.5. Kuva: Sini Pennanen

Ajankohtaista

Kivistön kirkon peruskorjaus on jälleen vireillä

Ahdas ja sokkeloinen kirkko ei sovi nopeasti kasvaneen Kivistön alueen nykyisiin tarpeisiin. Kirkkoon on suunnitteilla myös laajennusosa.

Kivistön kirkkoon suunnitellaan peruskorjausta ja laajennusta. Vuonna 1967 valmistunutta kirkkoa ei ole aikaisemmin peruskorjattu ja sen tekniset järjestelmät alkavat olla vanhanaikaiset. Kirkko on myös nykyisiin käyttötarpeisiin nähden ahdas ja sokkeloinen. Rakennuksen joissakin osissa on ollut sisäilmaongelmia.

Laajennusosaa on suunniteltu nykyisen kerhorakennuksen paikalle. Myös kirkon yhteydessä oleva asuinrakennus aiotaan purkaa, sillä sekin on huonossa kunnossa. Kirkon suojaisa sisäpiha halutaan säilyttää, mutta siitä halutaan luoda viihtyisämpi.
 

Jotkut ovat joutuneet katsomaan ovella, että brunssilla on niin täyttä, ettei ehkä tulla tällä kertaa."
- pappi Minttu Haapalainen
 

Kirkon peruskorjaus ja laajentaminen edellyttävät asemakaavamuutosta, joka antaisi mahdollisuuden myös uusien asuntojen rakentamiseen tontille. Alustavassa suunnitelmassa rakennusoikeutta on suunniteltu yli 18 000 kerrosneliötä.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti 18.5. esittää kirkkovaltuustolle kirkon hankesuunnitelman merkitsemistä tiedoksi. Lopulliset investointipäätökset tehdään syksyllä. Vireillä olevasta kaavamuutoksesta pitäisi saada päätös ensi vuonna. Suunnitelmista on pyydetty myös Museoviraston lausuntoa, koska kirkko täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että myös Museovirastoa on kuunneltava mahdollisissa muutostöissä.

Supersuositulla brunssilla on ahdasta

Kivistön kirkon remontoimisesta on tehty jo kolme hankesuunnitelmaa, vuosina 2004, 2008 ja 2010. Toistaiseksi asia ei ole edennyt toteuttamiseen asti.

– Miksi näin on käynyt, se on paha kysymys. Kiireellisemmät hankkeet ovat kai aina ajaneet ohi. Toisaalta se kertoo myös siitä, että mitään akuuttia ongelmaa ei ole ollut, Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen toteaa.

Kivistön alueen väkiluku on kasvanut nopeasti uusien asuntojen rakentamisen myötä, ja kasvu jatkuu. Samalla kirkosta on tullut yhä tärkeämpi kokoontumispaikka alueella. Seurakunnan oman toiminnan lisäksi kirkolla ovat kokoontuneet esimerkiksi partiolaiset ja martat.

Kivistön kirkon toimintaa on kohdistettu erityisesti alueen lapsiperheille. He ovatkin löytäneet kirkon kerhot ja suositun viikonloppubrunssin, jolla on käynyt jopa yli 200 ruokailijaa. Tällaista käyttötarkoitusta varten kirkon tilat ovat kuitenkin Sari Turusen mukaan hankalat.

– Kirkolla on paljon pieniä tiloja ja yksi iso tila, jota ei pysty jakamaan. Seurakuntasali on oikeastaan laajennettu eteinen, hän kuvailee.

Kivistön kirkon toiminnan kehittämisen parissa työskentelevä pappi Minttu Haapalainen on niin ikään todennut tilojen hankaluuden.

– Tilat käyvät pieneksi. Jotkut ovat joutuneet katsomaan ovella, että brunssilla on niin täyttä, ettei ehkä tulla tällä kertaa.

Minttu Haapalainen toivoo, että tulevaisuudessa kirkolla olisi enemmän jaettavia tiloja. Se mahdollistaisi sen, että kirkolla kokoontuu samaan aikaan monta ryhmää. Muunneltavuus ja helppokäyttöisyys ylipäätään ovat tärkeitä, samoin se, että säilytystilaa olisi riittävästi.

Vantaalla riittää korjattavaa

Peruskorjauksen ja laajennuksen hinta-arvio on 4,5 miljoonaa euroa. Tontille tulevista asunnoista seurakunnat maksaisivat 3,5 miljoonaa euroa kunnallistekniikan korvauksia. Tuloja saataisiin vuokraoikeusmaksusta ja tontin vuokrasta, joilla pystyttäisiin rahoittamaan kirkon korjaus. Vantaan seurakuntien investointilistalla on paljon muitakin hankkeita.

– Tulossa on muun muassa hautausmaiden laajennuksia. Myös kirkon saaman yhteisövero-osuuden poistuminen on huomioitava kun investointeja suunnitellaan. Kovin montaa isoa hanketta ei voi toteuttaa yhtä aikaa, Sari Turunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli: