Kodin siunaaminen teki talosta kodin

Kodin siunaaminen teki talosta kodin

Leena ja Jukka Matinveden uusi koti siunattiin Asuntomessujen kynnyksellä.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuWFIJnSkrAsuntomessujen avajaisiin on enää päivä, ja Leena ja Jukka Matinveden uutuuttaan hohtava omakotitalo eli messukohde numero 41 on valmis ottamaan vastaan messuvieraat. Ennen hulinan alkua koti kuitenkin siunattiin Vantaankosken seurakunnan kirkkoherran Hannu Pöntisen toimittamassa kodin siunauksessa. Aikaisempaa kokemusta kodin siunaamisesta pariskunnalla ei ollut, vaikka koteja ja juhlia onkin elämän varrella ollut lukuisia.

"Nyt se oli luontevaa, kun tilaisuus tuli", Jukka Matinvesi perusteli.

Koti siunataan yleensä silloin kun muutetaan uuteen kotiin. Sen voi toki tehdä myös kodissa, jossa on asunut jo pidempään. Toimituksena kodin siunaus on hyvin vapaamuotoinen, mutta yleensä siinä kiitetään kodista, rukoillaan suojelusta asukkaille ja vieraille sekä toivotaan, että kodissa vallitsisi rakkaus. Kodin siunauksen voi yhdistää myös muihin juhliin kuten tupaantuliaisiin tai ristiäisiin. Lisätietoa kodin siunauksesta saa vaikka Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien sivuilta.

"Se on yleistynyt, että kodin siunaus toimitetaan kasteen yhteydessä. Siunauksessa Jumala haluaa lahjoittaa perheelle ja talolle kaikkea omaa hyväänsä, iloa, toivoa, viisautta ja rauhaa. Kodin siunaus on tervetullut levähdyshetki kaiken sen hässäkän ja kiireen keskellä, jota arjessa välillä on", Hannu Pöntinen luonnehtii.

Hannu Pöntinen siunasi Leena ja Jukka Matinveden kodin. Mukana olivat myös lapsenlapset Lotta ja Leevi Kaikkonen. Kuva: Lotta Numminen

Siunauksen antamiseen ei tarvita pappia paikalle, vaikka papin voikin omasta seurakunnasta pyytää tilaisuuteen.

"Kodin siunaamisen voi toimittaa myös itse, sillä se ei ole kirkollinen toimitus samalla tavalla kuin kaste tai vihkiminen", Pöntinen kertoo.

Matinvesien kodin siunaus oli koskettava ja pienimuotoinen tilaisuus. Läsnä olivat lähipiiristä vain lapsenlapset Lotta ja Leevi Kaikkonen.  Tilaisuus alkoi Ystävä sä lapsien -virreillä, jonka jälkeen Hannu Pöntinen piti muutaman minuutin puheen ja luki pari raamatunkohtaa. Hän puhui esimerkiksi siitä, mitä siunaus tarkoittaa.

"Siunaus ei ole kuin vakuumi, jonka kierrämme ympärille ja joka suojaisi meitä kaikelta pahalta. Siunaus on hyvän puhumista. Kun Jumala siunaa, Hän puhuu teistä hyvää".

Lopuksi Hannu Pöntinen siunasi kodin Isän, Pojan ja Pyhän hengen nimeen ja teki ristinmerkin eri suuntiin. Sitten rukoiltiin ja laulettiin vielä Jumalan kämmenellä.

"Koskettava", kuvailivat Leena ja Jukka Matinvesi tilaisuutta.

"Ainakin minulle tämä kodin siunaus tarkoitti sitä, että nyt voi höllätä stressistä, nyt on päästy maaliin", Jukka Matinvesi kiteytti.

Jaa tämä artikkeli: