null Koivukylän nuorista kannetaan huolta

Imaami Mohamed Salan uskoo, että nuorten ongelmat ratkaistaan parhaiten eri tahojen yhteistyöllä. Kuva: Hans von Schantz

Imaami Mohamed Salan uskoo, että nuorten ongelmat ratkaistaan parhaiten eri tahojen yhteistyöllä. Kuva: Hans von Schantz

Hyvä elämä

Koivukylän nuorista kannetaan huolta

Imaami Mohamed Salan kaipaa nuorille tukea koulunkäyntiin ja lisää harrastusmahdollisuuksia.

– Ensireaktio oli järkytys ja shokki, sillä tällaista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin. Islam ei hyväksy raiskausta ollenkaan, kuvaa Koivukylän moskeijan imaami Mohamed Salan tilannetta, jolloin moskeijalla kuultiin maaliskuussa Tapanilassa tapahtuneesta joukkoraiskauksesta.

Uutinen sattui kipeästi, sillä neljä raiskauksesta syytetyistä nuorista asuu Koivukylän–Rekolan alueella.

Tapauksen jälkeen moskeijassa on keskusteltu nuorten kanssa ja annettu heidän purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan. Imaami Salanin mukaan myös nuoret ovat olleet järkyttyneitä.

– Olemme kertoneet nuorille, että teoilla on seurauksensa sekä tässä elämässä että tuomiopäivänä. Yritämme ohjata nuoria hyvään.

Imaami Salan kertoo, että raiskauksen jälkeen moskeijan seiniä on töhritty ja erilaisia uhkauksia on tullut. Koska epäiltyjen osoitteet levisivät netissä, myös heidän perheensä ovat saaneet uhkauksia ja kotitalojen seiniä on töhritty.

– Kyllä se pelottaa, imaami sanoo.

 

Imaami Salan muistuttaa, että nuorten ongelmat on helpompi huomata hyvissä ajoin, jos yhteistyö maahanmuuttajayhteisöjen, koulujen ja eri harrastusryhmien sekä perheiden välillä toimii. Myös mielekästä harrastustoimintaa ja kokoontumispaikkoja nuorille kaivattaisiin hänen mielestään lisää.

– Nuoret ajautuvat helposti väärille teille, jos he eivät esimerkiksi pärjää koulussa. Siitä alkaa syrjäytymiskierre, imaami sanoo.

Hänen mukaansa maahanmuuttajataustaisten lasten kouluvaikeuksien taustalla voi olla esimerkiksi vanhempien puutteellinen suomen kielen taito.

– Jotkut nuoret tarvitsisivat apua koulunkäyntiin. Kouluissa voisi olla esimerkiksi kielitaitoisia maahanmuuttajia auttamassa nuoria sopeutumaan paremmin.

Tytöillä tuntuu menevän hyvin ja he pärjäävät koulussa paremmin kuin pojat.

Mohamed Salan

Imaami korostaa, että ongelmia ja häiriökäyttäytymistä on vain pienellä joukolla nuoria eikä niitä voi yleistää koskemaan yhtä etnistä tai uskonnollista ryhmää. Jengeissä pyörii yhtä lailla suomalaisia kuin eri taustoista tulevia maahanmuuttajia.

– Oireilijat ovat lähinnä poikia. Tytöillä tuntuu menevän hyvin ja he pärjäävät koulussa paremmin kuin pojat.

 

Nuorilla on selvästi aikuisen tarve.

Sanna Tirkkonen

Rekolan seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Sanna Tirkkonen tapaa alueen nuoria paitsi seurakunnan toiminnassa myös koulupäivystyksissä ja kaduilla Ankkapartiossa liikkuessaan.

– Suurin osa nuorista voi todella hyvin. Mutta sitten on pieni joukko, jonka vointi kyllä huolestuttaa. Heillä on masennusta, yksinäisyyttä, koulunkäyntivaikeuksia ja päihteiden käyttöä. Niiden taustalla saattaa olla ongelmia ja ristiriitoja perheessä, Tirkkonen kertoo.

Hänen mukaansa ilmapiiri Koivukylässä on enimmäkseen rauhallinen. Riitatilanteita maahanmuuttajanuorten ja suomalaisten välillä on ajoittain. Toisinaan ne ovat kärjistyneet jengitappeluiden uhaksi, mutta isoilta tappeluilta on vältytty.

– Mutta eivät riidat ole uusi asia. Samanlaista täällä oli jo 1990- ja 2000-lukujen taitteessa, kun itse olin nuori, Tirkkonen lisää.

Koulupäivystyksissä hän on huomannut erityisesti sen, että nuoret kaipaavat kuuntelijoita.

– Heillä on selvästi aikuisen tarve. Se näkyy siinä, että aika vieraallekin ihmiselle kerrotaan hyvin henkilökohtaisia asioita. Tukihenkilötoiminnalle voisi olla tilausta.

Vantaan kaupungin monikulttuurisuusasiain päällikkö Hannele Lautiola sanoo, että kaupungilla ollaan tietoisia Koivukylän tilanteesta ja eri nuorisoryhmien tulehtuneista väleistä.

– Ainakin kaupungin liikuntatoimi on reagoinut. Se tarjoaa maahanmuuttajanuorille harrastusmahdollisuuksia Sporttia kaikille -hankkeen liikuntaryhmissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.