null Koko perheen jalkapallo

Iisakki, Taneli ja Heikki Lehtosen seura on Kopse eli Korson Palloseura.

Iisakki, Taneli ja Heikki Lehtosen seura on Kopse eli Korson Palloseura.

Koko perheen jalkapallo

Heikki Lehtosesta tuli poikien harrastuksen myötä jalkapalloisä.

Leppäkorvessa Kontiotien kentällä etsitään jalkapalloa. 7-vuotiaan Iisakki Lehtosen kierrepotku lennätti pallon pensaan alle heinikkoon, josta se löytyy vasta pitkän etsinnän jälkeen. Reilun tunnin päästä kentällä alkaa Korson Palloseuran eli Kopsen 6- ja 7-vuotiaiden poikien peli. Joukkueeseen kuuluu Iisakin 6-vuotias pikkuveli Taneli Lehtonen.

Joukkueenjohtajana toimii poikien isä Heikki Lehtonen, 43. Hän on tuonut mukanaan kentän laidalle suuren mustan kassin, jossa on upouusia varusteita.

— Siellä on joukkueen pojille pelipaitoja, housuja, sukkia ja tuulipukuja, Heikki luettelee.

Työasiat unohtuvat kentällä

Heikki kertoo itse pelanneensa jalkapalloa vain koulun urheilutunneilla.

— Harrastin lapsena pianon soittoa, hän sanoo.

Lehtosen perheessä jalkapalloharrastuksen aloitti Iisakki. Hän alkoi pelata samassa kerrostalossa asuvan kaverinsa innostamana. Kun Iisakin joukkueeseen etsittiin toimihenkilöitä, Heikki ei mennyt mukaan, sillä hän epäili, ettei hänen aikansa riittäisi. Pian hän kuitenkin huomasi olevansa melkein kaikissa pojan harjoituksissa ja peleissä.

Noin vuosi sitten Heikki aloitti keskimmäisen poikansa Tanelin jalkapallojoukkueenjohtajana.

— Hoidan joukkueen yhteyksiä seuraan ja vanhempiin. Järjestän otteluita ja laadin kokoonpanoja peleihin, hän kertoo tehtävistään.

Heikki on aikaisemmin työskennellyt Puolustusvoimien pääesikunnassa, rauhanturvaajana, sotilastarkkailijana sekä strategian opettajana ja Venäjä-asiantuntijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän toimii Fazerin turvallisuusjohtajana.

— Jalkapallon parissa vietetty aika on mukavaa vastapainoa työlle. Työasiat unohtuvat saman tien, kun tulen lasten kanssa kentälle, Heikki vakuuttaa.

Ei omia harrastuksia

Heikki on mukana Tanelin joukkueen peleissä ja harjoituksissa mahdollisimman usein. Poikien harrastuksen parissa hän on saanut nähdä, minkälaista pienten lasten valmentaminen on.

— Joskus tehdään tiukkaakin treeniä, mutta pääasiassa harjoitukset ovat hauskanpitoa. Pallon käsittelyä ja kuljetusta voidaan harjoitella leikin varjolla, Heikki sanoo.

Heikki arvioi, että häneltä kuluu joukkueenjohtajan tehtäviin muutama tunti viikossa.

— Joskus kun olen viipynyt illalla pitkään tietokoneella, vaimo on kysynyt, että vieläkö sinä teet niitä Kopsen juttuja, Heikki kertoo.

— Poikien harrastus on nyt myös minun harrastukseni. Sen verran se vie aikaa, että omiin harrastuksiin sitä ei enää riitä. Varsinkin, kun nuorimmainen lapsi vaatii vielä oman huomionsa, Heikki sanoo.

Vaikka aktiivinen jalkapalloisyys vaatii paljon, se myös antaa.

— Tämä on hauskaa. Ilman yhteistä jalkapalloharrastusta tulisi varmasti tehtyä helposti pidempiä työpäiviä tai käskettyä lapset työpäivän jälkeen keskenään ulos leikkimään. Uskon, että yhteisen harrastuksen ansiosta opin tuntemaan poikiani paremmin ja saan luotua heihin paremman suhteen, Heikki arvioi.

Treenejä, otteluita ja turnauksia

Kuluvalla kesäkaudella Tanelin ja Iisakin joukkueet ovat harjoitelleet Kalmuurin nurmikentällä Korsossa samaan aikaan. Se on helpottanut perheen arkea. Harjoitusten lisäksi on kuitenkin liigaotteluita, piirisarjan pelejä ja viikonlopputurnauksia.

Jalkapallosta on tullut koko perheen yhteinen asia. Hoitovapaalla oleva äiti osallistuu varustehuoltoon ja poikien kuljettamiseen. Turnauksiin lähdetään usein koko perheen voimin. Veljessarjan nuorimmainen, kaksivuotias Ahti on myös osoittanut kiinnostuksensa lajiin.

Heinäkuun alussa Heikki pitää töistä pari viikkoa lomaa. Loman aikana perhe muuttaa Maarukanmetsästä paritalokotiin Rekolaan.

— Kolmannen lapsen synnyttyä kerrostaloasunto on jäänyt pieneksi, isä tuumaa.

Ja osittain Heikin kesäloma kuluu — minkäpä muun kuin — jalkapallon parissa.

 

Lehtosen perhe lähtee la 2.7. Lahti Soccer 2011 -juniorijalkapalloturnaukseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.