null Kolmemetrinen sotilas

Kolmemetrinen sotilas

Asiantuntijat kommentoivat Raamatun henkilöiden elämäntilanteita nykypäivän näkökulmasta.

Filistealaisilla oli sodassa israelilaisia vastaan pelottava ase, lähes kolmemetrinen sotilas. Hän haastoi israelilaisia kaksintaisteluun. Pitkään aikaan ei vastustajaa löytynyt. Lopulta haasteen otti vastaan paimenpoika Daavid, jota Goljat pilkkasi. Daavid surmasi jättiläisen lingollaan. (1. Samuelin kirja 11)

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara, olisiko Goljatille käyttöä armeijassa?

— Totta kai Goljatille olisi käyttöä meillä. Hänen fyysinen kokonsa asettaisi kuitenkin haasteita palveluspaikan löytämisessä. Sopivia varusteita ei olisi hyllytavarana varusvarastolla. Vaatteet, pukineet ja jalkineet sekä suojavarustus olisi teetettävä kesä- ja talvikäyttöön.

— Lentäjän uraa ei oikein voisi ajatellakaan, koska mies ei mahdu ohjaamoon. Sama ongelma on merivoimissa. Ulkoilmaihmisenä Goljat olisi ilman muuta sopivin maavoimiin. Esittäisin hänelle uraa huollon ja logistiikan alalla. Tällöin hänen suuren kokonsa tuomat fyysiset voimat pääsisivät hyvään käyttöön ja palvelus olisi motivoivaa.

Goljatin teho perustui ilmeisesti pelotevaikutukseen?

— Kolmemetrinen järkäle tekee varmasti niin sanotusti unohtumattoman vaikutuksen keneen tahansa vastustajaan. Koko saattaa kuitenkin olla myös heikko kohta, kuten Daavid osoitti. Pieni voi innovatiivisella ja ennakkoluulottomalla toiminnalla peitota suuren. Tämä on osoitettu usein myöhemmin meillä ja muualla.

Vastustajan aliarvioiminen taitaa olla sodassa paha virhe?

— Toisen aliarviointi on kohtalokasta aina, sekä sodassa että rauhassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.