
Kolumni: Donald Trump ei ole sarjakuvahahmo vaan ihminen – ja armo koskee myös häntä
Ihmisellä on taipumus jakaa muut hyviin ja pahoihin, meihin ja heihin. Ja nyt se on pahentunut uusiin mittasuhteisiin, kirjoittaa Tuomas Enbuske.
Donald Trump on ihminen. Hän tekee ihmisasioita, hänellä on huolia, hän kokee rakkautta ja – kyllä – hänessä on jotain hyvää. Tämän kolumnin ensimmäinen virke tuntuu monesta epäintuitiiviselta, mikä on hassua, sillä se on itsestään selvästi totta. Megastarat muuttuvat nykyisessä mediaympäristössä mielessämme sarjakuvahahmoiksi.
Ihmisellä on taipumus jakaa muut hyviin ja pahoihin, meihin ja heihin. Ja nyt se on pahentunut uusiin mittasuhteisiin.
Olen katsonut suu auki, miten fiksut tyypit ovat puhuneet minulle Riikka Purrasta, Jussi Halla-ahosta, Li Anderssonista tai Sanna Marinista, ja epäihmisöineet heidät täysin. Kaikki heissä on todistetta siitä, että he ovat pahoja: ulkonäkö, sivulauseet ja jopa hymy.
Kun puhumme lapsillemme näin poliitikoista, vahvistamme ajatusta, että jotkut ihmiset eivät ole ihmisiä. "Mutta kun he itsekin tekevät epäinhimillistä politiikkaa". Aivan. Jos me epäinhimillistämme heidät, joita pidämme epäinhimillisinä, miten me itse lopulta eroamme heistä?
Kun teemme Trumpista sarjakuvahahmon, hämmennämme myös hänen tekojensa merkitystä.
Australialainen taiteilija Illma Gore maalasi taulun, jossa Donald Trump oli alasti ja tällä oli pieni penis. Tämä aiheutti Trumpin vastustajissa kollektiivisen naurun remakan. Taulusta kirjoitettiin laatulehti the Guardianissa ja sitä näytettiin hienoissa gallerioissa. Sama juttu, kun pornotähti Stormy Daniels kommentoi Trumpin sukuelimen kokoa. Tästä ilkamoitiin monessa laatumediassakin.
Mutta hetkinen? Tekeekö pieni penis miehestä jotenkin pahan? Onko se osa pahan ihmisen ominaisuuksien jatkumoa? Minkälainen viesti tämä on teinipojalle, joka kipuilee asian kanssa?
En nyt listaa Donald Trumpin politiikan huonoja puolia, ja siihen on syynsä. Trumpin ex-neuvonantaja Steve Bannon kirjoittaa Fire and Fury -kirjassaan, että heidän strategiansa oli nimenomaan tuutata julkisuuteen toinen toistaan hullumpia ehdotuksia niin, että kansalaiset hämmentyvät kaikesta niin paljon, etteivät nämä enää muista, mikä oli tärkeää ja mikä ei.
Näin Meksikonlahden nimen vaihtaminen alkaa tuntua yhtä isolta asialta kuin kahden miljoonan gazalaisen heittäminen pois kotiseudultaan ihan tuosta vain. Kun teemme Trumpista sarjakuvahahmon, hämmennämme myös hänen tekojensa merkitystä. Gazalaisten karkotukset alkavat tuntua päässämme jännityselokuvalta, hyvän ja pahan taistelulta.
Ja kyllä. Armo koskee myös Donald Trumpia: se koskee myös murhamiehiä ja raiskaajia, ja ihan jokaista.
Kirjoittaja on toimittaja, podcastaaja ja isä.
tuomas.enbuske@gmail.com
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Uutistausta: Yhdysvaltojen kristillinen oikeisto on poliittinen hurmosliike, joka pitää Donald Trumpia Jumalan valittuna
AjankohtaistaKiihkeimpien kannattajien piireissä Trump nähdään lopunajan airueena, josta profetoitiin jo 2000-luvun alussa.

