null Armo nostaa ihmisen kuolemanlaaksosta kohti ylösnousemusta – pappi Marjaana Toiviaiselle armo on enemmän kuin lahja

Marjaana Toiviaisen mielestä armo ei muuta kaikkea puhtaaksi ja vaaleaksi.

Marjaana Toiviaisen mielestä armo ei muuta kaikkea puhtaaksi ja vaaleaksi.

Hengellisyys

Armo nostaa ihmisen kuolemanlaaksosta kohti ylösnousemusta – pappi Marjaana Toiviaiselle armo on enemmän kuin lahja

Kertomus kuolemasta ja ylösnousemuksesta on tavallaan koko ajan käynnissä meissä ja ihmissuhteissamme, ajattelee Marjaana Toiviainen.

Armo on Jumalan lahjaa, sanotaan. Pappi Marjaana Toiviainen ei välttämättä ajattele näin. Hän pohtii armoa ja anteeksiantoa Kirkko ja Kaupungin Pääsiäisradion Ihmisyyden lähteillä -podcastissa.

Toiviainen miettii, miten määrittelemme lahjan. Lahjalla on yleensä antaja ja joku sen vastaanottaa. Kristinopin mukaan me saamme kasteessa armon, jonka ajatellaan olevan Jumalan lahja.  

– Mutta jos lapsi kastetaan noin kuukauden vanhana, niin kuin yleisimmin tapahtuu, niin eihän hän vielä tiedä itse edes sitä, että on olemassa oleva ihminen ja muista erillinen tässä maailmassa, saati ymmärrä saavansa armon osakseen, Toiviainen pohtii.

Vaikka kastettava lapsi ei kykene ottamaan armon lahjaa vastaan, hän kuitenkin pääsee siitä osalliseksi. 

– Tämän takia armo onkin enemmän kuin lahja, Toiviainen sanoo.

Syystä tai toisesta syyllisyys, jota tunnemme, värjää helposti koko minuutemme ja olemisemme tummaksi ja synkäksi. Toimiiko armo tuolloin valkopesun lailla?

– Armo ei mielestäni muuta kaikkea puhtaaksi ja vaaleaksi. Se toimii ennemminkin niin, että saan rehellisesti nähdä, että vaikka minussa on näin monta puolta – nämä vaikeat asiat ja persoonallisuuteni rakenteen ongelmat – minulla on tästä huolimatta mahdollisuus elää, toivoa ja jopa kykyä rakastaa. Armon avulla tuo kaikki on totta yhtä aikaa, Toiviainen sanoo.

Me saamme jatkaa elämää. Armo tekee sen mahdolliseksi.

Paavalin kirjeessä roomalaisille sanotaan: “En tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo.” Tällainen käytös lienee tuttua itse kullekin. Kuitenkaan meidän ei tarvitse emmekä me voi jäädä vellomaan ajatukseen siitä, kuinka kamalia ihmisiä olemme. Armo siis ikään kuin nostaa meidät ylösnousemuksen tavoin kuolemanlaaksosta, jonne olemme vajonneet vähintäänkin mielessämme.

– Me saamme jatkaa elämää. Armo tekee sen mahdolliseksi. Tämä ei tarkoita sitä, että vastuu tai se, mitä oikeasti on tapahtunut, katoaisi tai unohtuisi jonnekin. Sen sijaan meidän on mahdollista armon avulla korjata sitä, mikä meissä on mennyt rikki niin, että pystymme elämään eteenpäin.

Kristillinen kertomus kuolemasta ja ylösnousemuksesta on tavallaan koko ajan käynnissä meissä ja ihmissuhteissamme. Törmäämme elämässä jatkuvasti siihen, että kadotamme olemisen merkityksen, ahdistumme ja rikomme itseämme ja toisiamme, ja tavallaan painumme kuolemanlaakson maahan. Sitten jollain tavalla tapahtuu “ylösnousemus” niin, että voimme jatkaa eteenpäin.

– Armo antaa meille mahdollisuuden olla olemassa ja elää eteenpäin sellaisena ihmisenä kuin me todella kaikkine puolinemme olemme, Toiviainen sanoo.

Voiko olla anteeksiantoa ilman katumusta ja syyllisyyden tuntoa? Mikä merkitys katumuksella meille on? Kuuntele Pääsiäisradion Ihmisyyden lähteillä -podcastin jakso armosta

Pääsiäisradion sisällöt julkaistaan eri podcast-alustoilla (mm. SpotifySoundcloudApple Podcasts). Sitä voi kuunnella ilmaiseksi aina myös kaikilla laitteilla sivulta www.kirkkojakaupunki.fi/paasiaisradio.


Muokattu 13.4.22 klo 11 kahta sanamuotoa tekstissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.