null Kolumni: Isänmaa ei ole irrallaan maailmasta tai lastu suurvaltojen aallokossa

Puheenvuorot

Kolumni: Isänmaa ei ole irrallaan maailmasta tai lastu suurvaltojen aallokossa

Ciceron mukaan isänmaallisuuden mittapuu on kyky kehittää valtiota paremmaksi. Se on hyvä ajatus vielä tänäänkin.

”Rauhallinen ja hyvinvoiva maailma on edellytys rauhalliselle ja hyvinvoivalle Suomelle. Ainoastaan maailmalle avoimena Suomi voi menestyä tulevaisuudessa. Koska perusasiat ovat maassamme jo nyt erinomaisesti, on meidän autettava ihmisiä, joilla asiat ovat huonommin. Suomen pitää näyttää maailmalle mallia tasa-arvossa, demokratiassa ja onnellisuudessa.”

Näin kirjoittavat Antti Rossinen, Rasmus Keinänen, Olli Kaksonen ja Santeri Leinonen, jotka voittivat 100visio-kirjoituskilpailun Suomesta 100 vuoden päästä.

Kuopion lyseon lukiolaisten uudessa itsenäisyysjulistuksessa isänmaa ei ole irrallaan maailmasta tai lastu suurvaltojen aallokossa, vaan paremman maailman rakentaja ja tasa-arvoisen elämän esikuva.

 

Filosofit Kai Alhanen ja Tuukka Perhoniemi käyvät tuoreessa Demokraattinen perintömme -kirjassaan läpi kansanvallan peruskäsitteet kuten kansalainen, demokratia ja tasa-arvo – ja isänmaallisuus.

Alhanen ja Perhoniemi siteeraavat roomalaista filosofia Ciceroa, jonka mukaan isänmaallisuus eli valtion palveleminen on jokaisen moraalinen velvoite. Valtion palvelemisella hän tarkoitti kaikille arvokkaiden asioiden – kadut, lait, pyhäköt, perhe, ystävyyssuhteet – ylläpitämistä ja puolustamista.

Ciceron mukaan isänmaallisuuden mittapuu on kyky kehittää valtiota paremmaksi.

Koska kaikki maailman konfliktit ovat ihmisten synnyttämiä, ihmiset myös pystyvät ne ratkaisemaan.

Kirjasta löytyy yllättävä yhteys kuopiolaisten nuorten haaveeseen. Alhanen ja Perhoniemi muistuttavat, että Cicerolle isänmaa ei ollut suljettu joukko, vaan Rooman valtakunta. Rooma kattoi monia kieliä ja kulttuureja. ”Ciceron kirjoituksista juontuva isänmaallisuus ei siten ole oman ihmisryhmän erinomaisuuteen ja puolustamiseen suuntautunutta kiihkomielisyyttä vaan henkilökohtaista moraalista kilvoittelua ihmisten yhteisen hyvän edistämiseksi.”

 

Lieneekö sattumaa, että rauhanomaista tulevaisuutta tavoittelevat nuoret tulevat lyseosta, jossa on keskikoulun käynyt myös presidentti Martti Ahtisaari. Suomen tunnetuin rauhanvälittäjä on todennut, että koska kaikki maailman konfliktit ovat ihmisten synnyttämiä, ihmiset myös pystyvät ne ratkaisemaan.

Kuopiolais-cicerolaisen Suomen kunniaksi sytytän itsenäisyyspäivänä kaksi kynttilää. Isänmaa, maailmanrauhan sana.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Erittäin hyvä, mutta ei täydellinen – Suomi on yksi parhaista paikoista syntyä tytöksi

Hyvä elämä

Suomi komeilee kärjessä monissa elämänlaatua ja tasa-arvoa mittaavissa tutkimuksissa, mutta onko se maailman paras maa tytöille? Kolme asiantuntijaa vastaa.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.