null Kolumni: Uudenvuoden kauhutulitus on turhaa, koska se tappaa ja tuhoaa

Puheenvuorot

Kolumni: Uudenvuoden kauhutulitus on turhaa, koska se tappaa ja tuhoaa

Koirat karkaavat kuolemaan, lasten silmät ja sormet vahingoittuvat. Pyropomojen mukaan ilotulitusala kuitenkin työllistää 1600 ihmistä, kirjoittaa Hilkka Olkinuora.

Arki alkoi uudenvuoden jälkeen. Naapurusto rynkyttää irti räjäytettyjä postilaatikoitaan. Some tulvii viestejä kuolonpakkasessa karussa olevista koirista. Ainakin yhdeksän perhettä on saattanut silmäpotilaansa kotiin. Näkymättömissä ovat linnut, jotka ovat hädissään räpytelleet pois vaivalla kerätyt rasvakerroksensa ja kopsahtaneet kuolleina hankeen. Sata tulipaloa on sammutettu, raketeilla kohtiammutut ihmiset ja pakolaislapset rauhoiteltu.

”Tässä on kaksi harrastemuotoa vastakkain, ilotulittajat ja koiranomistajat.”

”Tämä on semmoinen perheenisien juttu.”

Kauhutulitukset ovat bisnes. 20 miljoonan potin jakaa vain kuusi firmaa. Uusliiketoimintaa ovat hotellien eristetyt lemmikkihuoneet, koirien suojeluliivit ja rauhoittavat lääkkeet. Pyropomot väittävät alan työllistävän 1600 ihmistä; ovatkohan mukana niin kiinalaiset orjatyöläiset kuin tuhoja verovaroin siivoavat suomalaiset poliisit ja palokunnat? Toistasataa mielikuvituksetonta urheiluseuraa inisee, että niiden rahoitus romahtaisi ilman rakettikauppaa.

”Kun ihmistä harmittaa toisen toiminta, sillä verukkeella on vaikea lähteä kieltämään mitään.”

”Antaa ihmisten tehdä mitä he haluavat tehdä.

Eduskunnan talousvaliokunta kykkyröi kolmatta vuotta Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteella, joka oli hetkessä koonnut 63 000 kannattajaa. Vuosi sitten se amputoitiin näille aloitteille tyypillisesti: hylättiin, mutta perustettiin Työryhmä. Selvitysluonnos ”ilotuliteturvallisuuden parantamisesta ja haittojen vähentämisestä” onkin tekeillä.

”Päästellään höyryjä, jos on ollut kova vuosi.”

Emme odota suuria: Vaikka suomalaisista 42 prosenttia – eritoten naiset – sallisi isojen tulitteiden myynnin vain ammattilaisille, milläs suitsit miehuuskokeitaan räjäytteleviä teinejä ja testosteronitäyteisiä aikamiehiä, saati valvot aika- ja ikärajoja? Lähes kaikki silmävammat ovat sitä paitsi suojalasittomien katsojien, kolmannes niistä lapsien.

Kursivoidut lauseet ovat vapaan ilotulittamisen puolesta puhujien selitelmiä, jotka on poimittu mediasta.

Kirjoittaja on neljännen polven helsinkiläinen, rovasti, kirjoittaja ja maalle muuttanut elämäntarkkailija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Vietätkö ensimmäistä joulua ilman jotakuta tai jonkun uuden kanssa?

Puheenvuorot

Joulu on kiitollisuuden ja kaipauksen juhla. Pieni perhe miehitetyssä maassa koki joulun kuten sinä, kirjoittaa Hilkka Olkinuora.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.