null Kolumni: Lomailua täydellä teholla

Puheenvuorot

Kolumni: Lomailua täydellä teholla

Elämä on jatkuvaa kiirettä ja suorittamista, koska muuten sijoittajat eivät rikastuisi.

Monilla lomat ovat jo ohi. Toivottavasti vietitte lomapäivät tehokkaasti: kello soi kuudelta aamulla, niin että kesäaamu ehdittiin suorittaa, lapset juoksutettiin huvipuistossa nopeasti laitteelta toiselle. Eväät syötiin lennossa, ettei ruokailuun haaskaudu aikaa, ja sitten kiirehdittiinkin jo taidemuseoon. Lomasuunnitelma oli ajoissa valmis, niin että ajankäyttö saatiin tehostetuksi.

Oma lomani sujui holtittomasti. Heräsin, kun linnut alkoivat laulaa liian lujaa, aamiaispöydässä venyin tuntikausia perheen kanssaan rupatellen ja sen sijaan, että olisin suunnitellut ajankäyttöäni, tein mitä sattui. Kokosin palapeliä, kun siltä tuntui. Haaskasin kolme tuntia kiipeämällä vuorelle, jonka huipulla ei ollut kuin pieni kappeli. Se kun nyt sattui olemaan siinä, ja huvitti kiivetä. Hukkaan menivät nämäkin tunnit.

Kaikesta huolimatta tunnen nyt olevani levännyt ja rentoutunut, valmis palaamaan arkeen. Ajatelkaa, miten paljon virkeämpi olisin, jos olisin ajoissa sisäistänyt tehokkuusajattelun. No, tulee se kesä ensi vuonnakin ja silloin pääsen teholomailemaan.

 

Ajatelkaa, miten paljon virkeämpi olisin, jos olisin ajoissa sisäistänyt tehokkuusajattelun.

 

Onneksi yhteiskuntaamme hoidetaan toisella tavalla. Siellä tehokkuusajattelua on pitkään edistetty vähentämällä työntekijöiden määrää, niin että ne, joilla vielä työtä on, voivat työpaikoillaan oppia oikean elämänmenon perustan: kiireen ja suorittamisen. Työttömiksi jääneet tosin uhkaavat samalla pudota pois yhteiskunnasta, mutta jotainhan täytyy aina uhrata hyvien periaatteiden nimessä. Tarkoitus pyhittää keinot, ja oheistappiot täytyy hyväksyä, koska paluuta vanhaan ei ole.

Joku voi pitää tuota viimeistä lausetta sanahelinänä ja kysyä, miksei hyvä ja rento elämäntapa voisi olla osa tulevaisuuttamme. Tällainen muutosvastarinta tulee tukahduttaa jo alkuunsa, emmehän me nyt kivikauteen tahdo palata. Uskokaa nyt, hyvät ihmiset, että tulevaisuus markkinaliberalistisessa yhteiskunnassa on jatkuvaa kiirettä ja suorittamista, muuten eivät sijoittajat rikastu. Lepopäivän pyhittämisen aika on mennyt.

Jaakko Hämeen-Anttila on Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.