null Kolumni: Nalleja diktaattoreille

Puheenvuorot

Kolumni: Nalleja diktaattoreille

Naurunalaiseksi joutuminen ja kasvojen menettäminen on maailman diktaattoreille kova paikka. Siksi elokuvahistorian suurimpiin hetkiin kuuluu Charlie Chaplinin parodia maapalloa pomputtelevasta Adenoid Hynkelistä eli Adolf Hitleristä elokuvassa Diktaattori.

Ruotsalaisen mainostoimiston ja valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön tempaus pudottaa lentokoneesta satoja sananvapautta puolustavia pehmonalleja osui mitä ilmeisimmin maan itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa arkaan paikkaan. Laskuvarjonallejen aseena oli teksti ”Tuemme valkovenäläisten taistelua sananvapauden puolesta”.

Kone oli luvatta maan ilmatilassa, mikä johti siihen, että närkästynyt presidentti erotti kaksi ilmapuolustuksesta vastannutta kenraalia.

Tempaus oli Valko-Venäjän johdolle nolo, mutta toki myös Ruotsin suurlähettilään aktiivinen yhteydenpito maan oppositioon vaikutti siihen, että maat antoivat toistensa diplomaateille lähtöpassit.

Tempauksesta joutuivat kärsimään myös kyseisen kansalaisjärjestön edustajat. Ihmisoikeuksien puolustamisessa on aina riski ja suurimman riskin kantavat ne maan omat kansalaiset, jotka uskaltavat asettua sortojärjestelmää vastaan.

Olin Hongkongissa Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksessa vuonna 1997 muutama päivä sen jälkeen, kun kaupunki liitettiin itsehallintoalueeksi Kiinaan. Kokouksessa puhuttiin Manner-Kiinan kristittyjen ja maanalaisten seurakuntien tilanteesta ja mietittiin myös kannanottoja. Kovin suuria sanoja ei yleiskokous lopulta lausunut, koska me kokousedustajat lähdimme pois ja paikalliset kristityt jäivät maahan. Sanoilla on paikkansa, mutta ne pitää valita viisaasti. Liian usein ollaan kuitenkin hiljaa, joten hatunnosto nalleille.

Maailman sotilasmenot olivat vuonna 2011 Tukholmassa toimivan kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin mukaan 1738 miljardia dollaria. Mitä tällä rahalla saataisiinkaan aikaan taistelussa köyhyyttä tai ilmastonmuutosta vastaan? Esimerkiksi Syyriassa lentävät nallejen sijaan nyt pommit. Kenties maailman diktaattorit olisivat tarvinneet lapsina isommat unilelut, jottei turvallisuutta tarvitsisi hakea uholla ja tuholla.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.