Kolumni: Päiväkirja opettaa laupeutta ja parantaa unen laatua
Olen kirjoittanut päiväkirjaa viiden vuoden ajan. Päiväkirja näyttää, kuinka aivot muokkaavat muistot itsellemme edullisiksi.
“Alan jo tottua kirjoittamiseen. Tuntuu hyvältä, että on ikään kuin luotettu ystävä jolle kertoa asioita ilman tuomitsemista.” Lainaus päiväkirjasta 12.1.2013.
Kirjoitin ensimmäisen päiväkirjamerkintäni 28. elokuuta 2012. Minut oli juuri valittu vaativaan johtamistehtävään ja se jännitti. Halusin tallentaa asioita, jotka opin matkalla.
Kirjoittaminen tuntui aluksi vaikealta. Käsi väsyi. Merkinnät olivat tylsiä listauksia päivän menoista. Vaati opettelua olla itselleen rehellinen. Että uskalsi kehua itseään, mutta myös tunnustaa, jos mokasi, hävetti tai pelotti.
Päiväkirja on erinomainen ankkuri. Se auttaa nimeämään toiveita ja pelkoja, jotta niistä osaa puhua muille.
Olen kirjoittanut 26. elokuuta 2012 alkaen merkinnän jokaisesta päivästä, yleensä sängyssä ennen unta. Sääntöni on, että jokainen päivä ansaitsee tasan sivun – ei enempää tai vähempää. Tähän mennessä olen kirjoittanut yli 1900 sivua.
Mikael Nederströmin tuoreen psykologian väitöskirjan mukaan alaisten tyytyväisyys kasvaa, jos esimies osaa katsoa toimintaansa alaistensa näkökulmasta. Ajatus on ymmärrettävä. Kun osaa katsoa itseään toisen silmin, osaa sopeutua paremmin erilaisiin tilanteisiin.
Kurinalaisen itsetarkastelun hyödyt eivät rajoitu johtajiin. Jokaisen kannattaisikin tarttua kynään. Päiväkirja opettaa laupeutta itseä ja muita kohtaan. Asioiden parkkeeraaminen päiväkirjaan parantaa myös unen laatua.
Illalla kriisinä talteen kuvattu asia on lähes aina aamuun mennessä sulanut hiukan hankalammaksi työpuheluksi tai anteeksipyynnöksi puolisolle.
Kiinnostavimmin päiväkirja todistaa, kuinka aivot korjaavat muistot johdonmukaiseksi tarinaksi. Ilman muistiin kirjaamista on mahdotonta palata aikaan, jolloin ei ollut jotakin tietoa. Päiväkirja auttaa ymmärtämään, miksi toimit tietyllä tavalla. Välillä se muistuttaa, että olisi pitänyt luottaa etiäiseen. Useammin se kuitenkin osoittaa muistin virheet.
Päiväkirja kannattaa kirjoittaa käsin, koska sormet pakottavat ajattelemaan hitaammin. Mustekynän suurin hyöty kuitenkin on, ettei kynässä ole delete-nappia.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: 7 neuvoa pomolle idioottien kohtaamiseen
PuheenvuorotVälillä maailma tuntuu olevan täynnä vastahankaisia, ilkeitä tai kyvyttömiä tyyppejä.