null Kolumni: 7 neuvoa pomolle idioottien kohtaamiseen

Puheenvuorot

Kolumni: 7 neuvoa pomolle idioottien kohtaamiseen

Välillä maailma tuntuu olevan täynnä vastahankaisia, ilkeitä tai kyvyttömiä tyyppejä.

"Mitä teet suuttumuksella, jota tunnet? Kun tunnet itsesi niin vihaiseksi, että voisit purra. Kun koko maailma tuntuu väärältä ja mikään tekosi ei tunnu oikealta. Mitä teet? On hienoa voida pysähtyä, kun tekee jotain väärää, ja ajatella tätä laulua: Voin pysähtyä, silloin kun haluan. Voin pysähtyä, kun niin toivon. Voin pysähtyä, pysähtyä, pysähtyä koska tahansa."

Näin lauloi herra Rogers Yhdysvalloissa vuosina 1968–2001 esitetyssä lastenohjelmassa Herra Rogersin naapurusto. Herra Rogers opetti lauluissaan, että jokainen lapsi on arvokas ja että tunteita ei pidä pelätä.

Mantelitumake ajaa meidät hyökkäämään, pakenemaan tai jähmettymään.

Raivarit ja arvottomuuden kokemukset eivät rajoitu vain lapsiin. Ihmissuhteissa niin kotona kuin työssäkin tulee tilanteita, joissa maailma tuntuu kaatuvan päälle ja olevan täynnä vastahankaisia, ilkeitä tai kyvyttömiä idiootteja.

Herra Rogersin oppeja jaetaan uusissa kuorissa nykyajan johtajakoulutuksissa. Aivotutkimus on tuonut johtamiskoulutuksiin puheen mantelitumakkeesta, joka ottaa meissä helposti vallan, kun pomo arvostelee ehdotusta työpaikkakokouksessa tai pitkään rakennettu suunnitelma menee mönkään.

Mantelitumake ajaa meidät hyökkäämään, pakenemaan tai jähmettymään. Hätiköinnillämme saamme asiat helposti solmuun tai entistä pahemmiksi. "Aivot päällä" toimimisen tarve kasvaa nykyajan viestitulvassa, josta löytyisi aina ainekset kunnon raivarille.

Halu kasvaa tarjoamalla merkitystä tai tunnustusta, ei rankaisemalla.

Esimiestyön opit ovatkin aika lailla suoraan lastenohjelmista:

1. Nimeä tunne. 2. Laske kymmeneen. 3. Tietääkö toinen, mitä häneltä toivot? 4. Osaako toinen sen, mitä häneltä toivot? 5. Uskaltaako toinen sen, mitä häneltä toivot? 6. Haluaako toinen tehdä sen, mitä häneltä toivot? 7. Valitse, mitä teet.

Kymmeneen laskemalla asiat palaavat mittasuhteisiin. Tiedonpuute korjautuu tietoa lisäämällä, ei moittimalla. Osaaminen kasvaa opettamalla, ei vähättelemällä. Pelko häviää rakentamalla luottamusta ja turvaa, ei syyllistämällä. Halu kasvaa tarjoamalla merkitystä tai tunnustusta, ei rankaisemalla.

Kaikki nämä ovat eri asioita kuin mantelitumakkeen tarjoamat ratkaisut kuten käsiksi käyminen, tavaroiden paiskonta, hatkojen ottaminen tai toisen nimittely idiootiksi.

Enää pitää säveltää aikuisille oma kiukkulaulu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Päiväkirja opettaa laupeutta ja parantaa unen laatua

Puheenvuorot

Olen kirjoittanut päiväkirjaa viiden vuoden ajan. Päiväkirja näyttää, kuinka aivot muokkaavat muistot itsellemme edullisiksi.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.