null Kolumni: Miten toimia, kun vieruskaveri sanoo homouden olevan parannettava sairaus?

Puheenvuorot

Kolumni: Miten toimia, kun vieruskaveri sanoo homouden olevan parannettava sairaus?

Keskustelu lentokoneessa satunnaisen vieruskaverin kanssa osoitti, että tutkijoiden neuvot kantavat pitkälle.

Istuimme vierekkäin lentokoneessa, kaksi suomalaista miestä. Olimme molemmat menossa lomalle. Juttu alkoi säästä ja politiikasta. Kerroin työstäni nuorten parissa, hän kertoi työurastaan ja perheestään. Uskoimme molemmat vapaaehtoistyön voimaan.

Kesken keskustelun, ei lainkaan isona asiana, hän mainitsi lääkärityttärensä kertoneen, että homous on parannettava sairaus.

Nielaisin. Suuttumus nosti päätään. Harkitsin, annanko kommentin mennä ohi.

 

Tein pari vuotta sitten työprojektia varten akateemisiin tutkimuksiin perustuvan listan tavoista, joilla voi puuttua vihapuheeseen. Tutkimuksista löytyi yksinkertaiselta tuntuvia sääntöjä, jotka pätevät muihinkin tilanteisiin. Niihin, joissa ollaan eri mieltä asioista.

1. Pysy ystävällisenä.

2. Nimeä teko.

3. Hae yhteistä etua.

4. Älä nolaa. Anna mahdollisuus korjata ajattelua.

 

Hengitin sisään ja ulos, päätin kokeilla listaa. Emme tunteneet toisiamme, joten pahimmillaan edessä olisi kiusallinen loppulento.

Sanoin ystävällisesti: ”Niin, näen tuon asian ehkä hiukan eri tavalla, sillä se koskettaa minua henkilökohtaisesti. Ja uskaltaisin sanoa, että selkeä enemmistö lääkäreistä näkee asian toisin. Voisiko olla, että tuo näkemys tulee sittenkin voimakkaammin vakaumuksesta kuin lääketieteestä?”

Hiljaisuus. Katsoimme molemmat muualle.

”Se oli sitten siinä”, ajattelin.

Emme tunteneet toisiamme, joten pahimmillaan edessä olisi kiusallinen loppulento.

Pienen tauon jälkeen hän sanoi: "Niin, vaimoni on kanssasi samaa mieltä."

Hiljaisuus. Hän jatkoi kertomalla tapaamisestaan Pekka Haaviston kanssa, joka on kuulemma hieno mies. Palasimme keskusteluun lasten hyvinvoinnista, taloudesta ja politiikasta.

Lentokone laskeutui. Hän ojensi kätensä ja sanoi: ”Oli hienoa jutella. Kiitos, että jaksoit kuunnella. Moni ei jaksa. Olen katsos ihan eri sukupolvea, nämä eivät ole olleet meille aina selviä juttuja. Kyllä minun pitää vähän nyt miettiä tätä.”

Tapasin lentokoneessa hienon ja rohkean suomalaisen miehen.

Kohtaaminen vakuutti minut siitä, että tutkijoiden neuvot kantavat pitkälle. Palaan tuohon tilanteeseen aina, kun tarvitsen toivoa ihmisten yhteiselosta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Päiväkirja opettaa laupeutta ja parantaa unen laatua

Puheenvuorot

Olen kirjoittanut päiväkirjaa viiden vuoden ajan. Päiväkirja näyttää, kuinka aivot muokkaavat muistot itsellemme edullisiksi.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.