null Kolumni: Tarvitsemme jalomman tarinan itsestämme

Puheenvuorot

Kolumni: Tarvitsemme jalomman tarinan itsestämme

Lajihistoria todistaa, että ihminen ei ole pelkästään voittamiseen ja valloittamiseen pyrkivä olento.

Amerikkalaisella kirjailijalla Joan Didionilla on teos nimeltä "Kerromme tarinoita jotta eläisimme". Nimessä tiivistyy ihmisenä olemisen ydin.

Todellisuus koostuu tarinoista. Tarvitsemme ravintoa, lämpöä ja suojaa pysyäksemme hengissä, mutta ne eivät anna elämällemme suuntaa, mieltä ja merkitystä. Tarinat antavat.

Arkinen tajuntani täyttyy sekavasta mielen taustakohinasta. Kakofonian keskeltä nousee järjestystä luova ääni, joka auttaa minua hahmottamaan, minkälainen olen ja minkälaiseksi haluaisin tulla. Minuuteni on kertomus itsestäni.

Samanlainen kuvio toimii yhteiskuntien tasolla. Voisin luetella loputtomiin Suomea koskevia faktoja, mutta ne eivät itsessään kertoisi, mitä Suomi merkitsee minulle ja kanssaihmisilleni.

Meidän aikamme vahvin tarina kumpuaa markkinaliberaalista ajattelusta.

Suomi on tarina, jonka huippukohdat vaihtelevat eri aikoina. Sotavuosina korostui isänmaallinen uhrimieli, sotien jälkeisellä kultakaudella sivistys ja tasa-arvo.

Meidän aikamme vahvin tarina kumpuaa markkinaliberaalista ajattelusta. Sen ytimessä on uuttera yrittäjäpersoona, joka väsymättä päivittää osaamistaan talouden vaatimusten mukaiseksi.

Markkinaliberaali tarina syntyi vastareaktiona sotien jälkeisten vuosikymmenten sosiaalidemokraattiselle tarinalle, jossa ei tavoiteltu omaa menestystä vaan rakennettiin yhteistä hyvinvointia. 1980-luvulle tultaessa tämä tarina alkoi näyttää yksilöiden elinvoimaa tukahduttavalta. Päätettiin vapauttaa ihmiset vapauttamalla markkinat.

Jokainen kertomus typistää todellisuutta. Psykologi Paul Verhaeghen mukaan markkinaliberalismin helmasyntinä on ylikorostunut kilpailuhenki. Niin sanottu vapautemme on ehdollista – meidän on menestyttävä, Verhaeghe on todennut.

Lajihistoria todistaa, että ihminen ei ole pelkästään voittamiseen ja valloittamiseen pyrkivä olento. Ihminen kykenee myös huikaisevaan solidaarisuuteen, empatiaan ja yhteistyöhön. Jotta nämä jaloimmat ominaisuutemme pääsisivät kukoistamaan, meidän pitäisi ryhtyä kertomaan itsestämme toisenlaista tarinaa. Lopulta vain tarinat muuttavat maailmaa.

Kirjoittaja on vantaalainen kirjailija, esseisti ja toimittaja.
tommi.melender@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Markkinatalouden kukkaislapsi tahtoo lisää vapautta

Puheenvuorot

Valtio on pahasta, vapaus ja markkinat hyvästä, ajattelevat nykyajan hipit.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.