null Toimittajalta: Uudistuva kunta etsii tulevaisuuden tekijöitä

Puheenvuorot

Toimittajalta: Uudistuva kunta etsii tulevaisuuden tekijöitä

Kevään kuntavaaleissa ratkaistaan, mihin suuntaan soten myötä muuttuva kotikunta liikahtaa. Oivaltavat päättäjät voivat kaataa raja-aitoja ja nostaa asukkaat keskiöön.

Moni espoolainen ja kauniaislainen on viime aikoina saanut puhelun, jossa pyydetään kuntavaaliehdokkaaksi. Joku on voinut saada tällaisia puheluita useammaltakin suunnalta.

Varmasti tuntuu hyvältä, että joku on ajatellut juuri sinua ja tekemisiäsi ja tullut siihen johtopäätökseen, että sinussa on ainesta kotikuntasi päättäjäksi. Sinuun siis luotetaan.

Nyt eletään 9. huhtikuuta pidettävien kuntavaalien ehdokashankinnan kiivainta aikaa. Vaaleihin on aikaa yksitoista viikkoa, ja viimeisetkin ehdokkaat nimetään reilun viiden viikon kuluttua, jolloin ehdokaslistat on jätettävä kuntaan.

Näissä vaaleissa valittavat valtuustojen, lautakuntien ja muiden toimielinten jäsenet ovat poikkeuksellisen suuressa roolissa tulevaisuuden tekijöinä.

Päättäjiksi tarvitaan aina ihmisiä, joilla on jalat maassa ja jotka haluavat antaa omaa osaamistaan.

Sosiaali- ja terveyssektori, joka on todella laaja toimiala, siirtyy suunnitelmien mukaan muutaman vuoden kuluttua kunnan vastuulta maakunnalle. Jäljelle jäävät karkeasti ottaen hyvinvointi-, ympäristö-, elinkeino- sekä koulutuspalvelut. Siitä, millaisen roolin uudistuva kunta valitsee, päättävät nyt valittavat luottamushenkilöt.

Oivaltavien ja tulevaisuuteen katsovien päättäjien ohjauksessa kunnasta voi tulla asukkaiden ideoiden mahdollistaja ja notkea palvelukokonaisuus, jonka keskiössä on kuntalainen tarpeineen ja toiveineen, eivät hallintorakenteet. Varovaiset päättäjät taas eivät välttämättä innostu muuttamaan totuttuja kuvioita.

Etenkin nyt ehdokkaiksi tarvitaan henkilöitä, jotka haluavat kehittää yhteisiä asioita eteenpäin, kykenevät ajattelemaan laajasti ja katsomaan huomiseen.

Päättäjiksi tarvitaan aina ihmisiä, joilla on jalat maassa ja jotka haluavat antaa omaa osaamistaan ja aikaansa yhteisille asioille.

Jos saat puhelun, mieti ainakin yön yli.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin toimitussihteeri.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Toimittajalta: Ruuhkavuosista selviää suvantopaikkojen avulla

Puheenvuorot

Näillä kahdeksalla keinolla sain täyteen kalenteriin aikaa tehdä mitä huvittaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.