null Toimittajalta: Ruuhkavuosista selviää suvantopaikkojen avulla

Puheenvuorot

Toimittajalta: Ruuhkavuosista selviää suvantopaikkojen avulla

Näillä kahdeksalla keinolla sain täyteen kalenteriin aikaa tehdä mitä huvittaa.

Kylmä ilma hyytää märkää ihoa ja jäätynyt lattia jalkapohjia. Liukastelen lämpimänä höyryävään turkoosiin veteen, jossa puoliso odottaa.

Jätkäsaaressa sijaitsevan hotellin 16. kerroksen ulkouima-altaasta näkyvät kaupungin valot: maailmanpyörä Rinkeli, valaistu Tuomiokirkko, Mersun mainoslogo. Katson kotikaupunkiani, mutta olo on kuin turistilla.

On harvinaisen ylellisyyden aika, koska äitini hoitaa tänään lapsia. Hän on matkustanut kaukaa keittämään iltapuuroa.

 

Tärkein oivallukseni työn, lasten ja perheen harrastusten täyttämässä arjessa on tämä: tehokkuuden tavoitteena on saada elämään suvantopaikkoja, jolloin voi tehdä juuri sitä mitä huvittaa.

Sain suorittamisen poikki viime kesälomalla. Paluu ruuhkavuosiarkeen kuitenkin ahdisti. Siksi kokeilin organisoida kalenterin uudella tavalla niin, että sen keskiössä ovat virkistävät suvannot.

Wikipedia määrittää suvannon leveäksi ja syväksi kohdaksi joessa. Siinä vesi liikkuu muuta jokea hitaammin.

Arkena noudatetaan kuuden viikon kierrolla toimivaa arkiruokalistaa.

Onnistuin pakkaamaan omat ja puolison vakituiset iltamenot sekä kuskaustamme vaativat lasten harrastukset maanantaihin ja tiistaihin. Koululainen käy onneksi lähiharrastuksissaan itsenäisesti.

Keskiviikkoilta on suvanto. Katsomme läjässä sohvalla leffaa popcornia mutustaen tai pelaamme. Lapset suunnittelevat parituntisen perheillan ohjelmaa innoissaan jo viikkoa etukäteen.

Viikonloppuaamuna paistan teeleipää ja kyselen, mitä kukin tahtoisi tehdä kotitöiden jälkeen. Jokaisen pitäisi saada ainakin yksi toiveensa toteutettua.

Olemme rajoittaneet vapaata viikonlopunviettoa aikataulutetulla harrastuksella vain lapsen lyhytaikaisen uimakoulun vuoksi. Sen yhteyteen kun sopii mukavasti aikuisen liikuntahetki tai koko perheen uimaretki.

Joskus suvanto on arkiaamu, jolloin satun heräämään varhain. Silloin menen töihin uimahallin kautta. Uimakassi on aina valmiiksi pakattuna.

 

Jostain on pitänyt tinkiäkin, jotta jäisi aikaa oleiluun. Arkena ei syödä kokkaajan fiiliksen mukaan vaan noudatetaan kuuden viikon kierrolla toimivaa arkiruokalistaa. Siitä on viikonloppuna nopea tarkistaa, mihin ruokiin on ostettava ainekset. Lista on suunniteltu niin, ettei kotona tarjoilla yhtä aikaa samanlaista sapuskaa kuin päiväkodissa ja koulussa.

En myöskään uppoudu työmatkoilla someen. Työmatkat ovat joko liikuntaa pyöräillen tai työaikaa, jolloin naputan läppäriäni jo ratikassa.

 

Hotelliyön jälkeen ihailen nautinnollisen hitaalla aamiaisella aurinkoista merinäkymää. Tee tuoksuu. Ikkunasta näkyy myös työpaikkani, mutta arjen kiireet tuntuvat etäisiltä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Toimittajalta: Ovi toiseen maailmaan avautuu tästä

Puheenvuorot

Olen viettänyt unettomia öitä talviuniltaan heränneen kanssa ja päässyt toppavaatteissa trooppiseen tunnelmaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.