Kontti Gambiaan

Kontti Gambiaan

Timo Nevalainen, NMKY:n aktiivi:

”Isoon merikonttiin mahtuu lähes sata kuutiota tavaraa. Viime vuonna saimme sen täyteen. Viemme kontin Gambiaan.

Meillä on Gambiassa NMKY:n toimintakeskus ja työpisteitä, joissa koulutetaan nuoria muun muassa kampaajiksi, ompelijoiksi ja kokeiksi. Tuemme paikallisen SOS-lapsikylän toimintaa ja autamme kummikylämme Kabakelen lapsia. Muitakin kohteita löytyy, esimerkiksi synnytyssairaala.

Haastamme mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, joilla on itselle tarpeetonta, mutta hyvää ja käyttökelpoista tavaraa. Matkustamme omalla kustannuksella Gambiaan ja viemme avun suoraan niille, jotka sitä tarvitsevat.”


Konttiin voi tuoda tavaraa 6.1. asti. Yhteystiedot: Timo Nevalainen p. 0400 462 242 ja timo.nevalainen@kfum.fi.

 

Sadan neliön kontti täyttyi avustustarvikkeista

Itä-Hakkilassa sijaitsevan K-Rauta75:n takapihalla on erikoinen ilmestys, vihreä merikontti. Kontti on ollut paikallaan jo muutaman kuukauden ajan ja seisoo siinä tammikuun alkuun asti.

Kauppias on halunnut tällä tavalla antaa tukensa hyvälle hankkeelle. Kontti on nimittäin tarkoitus kerätä täyteen avustustarvikkeita Gambiaan.

Gambia on pieni ja köyhä kehitysmaa Länsi-Afrikassa. Se on monille suomalaisille tuttu turistikohteena, mutta nyt entuudestaan köyhä maa on ylimääräisissä vaikeuksissa. Vaikka Gambiassa ei ole ebolaa, pelottava tauti on vaikuttanut myös Gambiaan. Turisteja on paljon vähemmän kuin ennen.

NMKY:n vapaaehtoistyöntekijä Timo Nevalainen avaa kontin ovet. Sisällä on monenlaista tavaraa paidoista hammaslääkärin tuoliin ja röntgeniin. 12 metriä pitkän kontin tilasta on käytössä kuitenkin vasta pieni osa.

 

Yritykset innostuivat lahjoittamaan

Lahjoitustavaraa otetaan vastaan tammikuun alkuun saakka. Kontille on varattu kuljetus 9. tammikuuta.

– Minulle voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos haluaa tehdä lahjoituksen. Olen itse käynyt Gambiassa, tiedän minne apu menee ja minkälaista tavaraa tarvitaan, Nevalainen perustelee.

Gambian NMKY:llä oli viisivuotinen koulutusprojekti, jota Suomen NMKY tuki ja ulkoministeriö rahoitti. Projekti loppui viime vuonna, mutta toiminta, jossa koulutetaan paikallisia nuoria muun muassa kampaajiksi, ompelijoiksi, kokeiksi, jatkuu. Kontin avulla Suomen NMKY kuljettaa tarvikkeita opetuksen tueksi. Lisäksi autetaan SOS-lapsikylää ja NMKY:n kummikylän Kabakelen lapsia.

– Viime vuonna veimme tarvikkeita myös synnytyssairaalaan. Kohteita kyllä löytyy. Hammaslääkärin välineillekin etsimme paikan, sanoo Nevalainen.

NMKY haastoi viime vuonna mukaan yrityksiä ja haasteeseen tarttui moni vantaalainen yritys. Lisäksi saatiin muun muassa hyväkuntoisia lasten leluja Ristipuron päiväkodin kautta ja ammattiopisto Varialta kampaamotuoleja.

– Yritykset lähtivät innolla mukaan projektin, jossa rahan sijasta voikin lahjoittaa tavaraa. Sellaista tavaraa, joka on hyvää ja käyttökelpoista, mutta jolle yrityksillä itsellään ei ole tarvetta – esimerkiksi myynnistä poistuvia tuotteita. Yrityksiä kiinnostaa myös se, että toiminta on läpinäkyvää. Viemme avun itse perille ja toimitamme kuvat siitä, mihin lahjoitus on käytetty.

Viime kerralla konttiin päätyi muun muassa lenkkitossuja, huppareita, koulutarvikkeita papereista muistitikkuihin, 145 kattilaa, pyörätuoleja, sidetarpeita ja poljettavia ompelukoneita. Tänä vuonna Gambiaan lähtee 1500 muoviämpäriä ja keittiötarvikkeita. Muun muassa liikuntatarvikkeille ja työkaluille on tarvetta.

– Tavaroiden luovutuksen yhteydessä järjestettiin juhla, johon osallistui paikallinen pääimaami. Gambialaisista 95 prosenttia on muslimeja, mutta uskontokuntien väliset suhteet ovat hyvät, kertoo Nevalainen.

Nevalaisen mukaan suuri ilo oli myös 20 jalkapallosta, jotka vietiin kummikylän lapsille.

– Elektroniikkaa Gambiaan ei saa viedä kontissa, mutta käsimatkatavaroissa voi viedä myös läppäreitä ja kännyköitä. NMKY:n koulussa on myös tietotekniikkalinja, sanoo Nevalainen.

 

Kontti vie Gambiaan monenlaista käyttötavaraa. Mukaan mahtuu myös T-paitoja, esittelee Timo Nevalainen.

Kontti vie Gambiaan monenlaista käyttötavaraa. Mukaan mahtuu myös T-paitoja, esittelee Timo Nevalainen.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi