Korsossa rakennettiin yhteyttä
Riikka Wikström, Vesa Hirvonen, Pirkko Yrjölä ja Eero Junkkaala jakoivat ehtoollista.

Riikka Wikström, Vesa Hirvonen, Pirkko Yrjölä ja Eero Junkkaala jakoivat ehtoollista.

Korsossa rakennettiin yhteyttä

Kirkon kiistoissa pitää säilyttää suhteellisuudentaju, todettiin Erilaisina yhdessä -illassa.

Kirkossa on käyty kiivasta sananvaihtoa muun muassa homoseksuaalisuudesta ja lähetysjärjestöistä. Korson kirkossa järjestettiin sunnuntaina 9.2. Erilaisina yhdessä -ilta, jossa syyttelyn sijasta etsittiin yhteyttä. Osallistujia oli runsaat 50.

Ilta alkoi kirkkoherra Pirkko Yrjölän lukemalla piispa Irja Askolan tervehdyksellä. Piispa iloitsi tilaisuudesta, jossa eri tavalla ajattelevat voivat kohdata toisensa kasteen lapsina ja taivaan kansalaisina.

Eläkkeellä oleva lähetystyöntekijä Seppo Kalliokoski kertoi kokemuksistaan apartheidin aikaisesta Etelä-Afrikasta. Hänen mukaansa anteeksianto on maailman vahvin ase ja ihmisiä erottavat muurit pitää rikkoa.

Tilaisuuden puhujiksi oli pyydetty kaksi teologian tohtoria, viidenteen herätysliikkeeseen kuuluva Eero Junkkaala ja Tulkaa kaikki -liikkeen Vesa Hirvonen. Kumpikin kertoi kaipaavansa yhteyttä yli raja-aitojen.

Barrikadien rakentaminen kirkossa on vaivannut Junkkaalaa jo pitkään. Kohtaaminen ei silti ole helppoa, sillä erimielisyydet koskevat vaikeita asioita.

Junkkaalan mukaan sovinnon idea on kuitenkin siinä, että sitä tehdään eri tavalla ajattelevien kanssa. Pitäisi ammuskella vähemmän ja olla enemmän kuuloetäisyydellä. Minimi on, että tunnistaa toisen kristityksi.

Junkkaala totesi oman hengellisen taustansa vahvuuksien, kuten uskon, Raamatun arvovallan ja opin puolustamisen, olevan myös liikkeen vamma.

– Paras puolemme ei ole ollut yhteyksien rakentaminen.

– Ajattelen yhä, että Raamattu on totta, mutta sellaisen lisäyksen teen, että minun tulkintani siitä ei välttämättä ole. On ihan pieni mahdollisuus, että olen väärässä, totesi Junkkaala ja sai kirkkokansan nauramaan.

Netissä kiivaana vellova keskustelu kertoo Hirvosen mukaan myös siitä, että ihmiset kaipaavat yhteyttä. Miksi muuten jaksettaisiin väitellä?

– Mutta kyllä kirkossa on nyt paljon epäluottamusta. Pelätään arvostelua ja epäillään toisen motiiveja ja uskoa. Tällainen on mahdollista, kun ei tavata ja testata, pitävätkö ennakkoluulot paikkansa.

Hirvosen mielestä on selvää, että kristityillä on aina ollut erilaisia tulkintoja asioista. Mutta oleellista on, ettei oma toiminta oikeiden asioiden puolesta johda eristäytymään toisista tai tee toisen taakkaa suuremmaksi.

– Raamatussa sanotaan, että vaikka meillä olisi kaikki tieto – siis olisimme kaikessa oikeassa – mutta meillä ei olisi rakkautta, emme olisi yhtään mitään. Tämä ei tarkoita kiistanalaisten asioiden painamista maton alle, vaan kyse on suhteellisuudentajusta. Oikeassa olemisemme ei saa ajaa rakkauden yli.

Hirvosen mukaan voisi olla hyvä, että seurakunnissa olisi ”yhteystoimintaa”, sellaisia iltoja kuin Korson tilaisuus. Kirkkoherra Pirkko Yrjölän mukaan puheensorina teepöydässä kertoi siitä, että ilta oli onnistunut.

– Voimme palata asiaan kevään mittaan, sanoi Yrjölä.

Jaa tämä artikkeli: