null Tutustu kumppanin unelmiin ‒ Viisi vinkkiä kukoistavaan parisuhteeseen

Hyvä elämä

Tutustu kumppanin unelmiin ‒ Viisi vinkkiä kukoistavaan parisuhteeseen

Jos haluat toimia parisuhteesi parhaaksi, pidä kumppani mielessä pitkin päivää ja pysy kartalla hänen elämästään.

Suomalaisella on keskimäärin kolme pitkää parisuhdetta. Miten olemassa olevaa suhdettaan voi huoltaa? Oleellista on, pysyykö toinen mielessä. Se nimittäin näkyy oikeastaan kaikissa teoissa ja toiminnassa.

”Lähetä kumppanille vaikka tekstari tai WhatsApp-viesti päivän aikana. Se ilahduttaa ja kertoo siitä, että ajattelet toista. Ja jos tämä on sinulle outo tapa toimia, harjoittele ja opettele”, vinkkaa pari- ja perhetyön asiantuntija Minna Tuominen kirkkohallituksesta.

Perusjutut – kuten ”kiitos” ja ”anteeksi” – toimivat hyvin myös parisuhteessa. Samanlaista käytännön kohteliaisuutta on se, että sulkee kännykkänsä toisen seurassa ja on läsnä. Ehkä myös katsoo kumppaniaan. ”Katse kertoo kaiken.”

Kaiken keskellä on hyvä muistaa myös hassutella ja relata yhdessä.

”Flirttailu keskenään on hyväksi. Vaikkapa niiden kesken työpäivän lähetettyjen viestien muodossa”, Tuominen vinkkaa.

Tue ja kosketa

Myös hemmottelulla saa olla sijansa. Lahjat piristävät useimpia, mutta toista voi huomioida arkisemminkin. Voi miettiä, ostaako esimerkiksi kaupasta sitä ruokaa, josta toinen pitää.

”Aseta kumppanisi etusijalle. Suhteeseen ja toiseen panostaminen parantaa elämänlaatua. Miten upeaa onkaan keittää toiselle aamukahvit ja viedä ne vuoteeseen! Ihan tavallisena päivänä”, Tuominen pohtii.

Toinen toisensa tukeminen ja tiiminä toimiminen ovat nekin asioita, joita voi opetella ja oppia.

”Tiedätkö, mitkä ovat kumppanisi unelmat? Oletko valmis näkemään vaivaa niiden eteen?”, Tuominen kysyy.

Hänen huomionsa mukaan onnelliset parit myös suhtautuvat myönteisesti toistensa ehdotuksiin.

”Sano kyllä, kun toinen ehdottaa elokuviin lähtöä, lenkkeilyä, siivousta tai seksiä”, Tuominen kehottaa ja lisää, että erityisesti seksi on parisuhteessa hyvästä.  ”Kosketus ja seksi yhdistävät pareja. Niitä kannattaa harrastaa.”

Pääkaupunkiseudulla rakkauselämä, kuten elämä yleensäkin, on verrattain kiireistä ja aktiivista.

Halaa ja huomioi

Perheellisellä ihmisellä parisuhteen haasteet alkavat usein siitä hetkestä, kun pitkän päivän jälkeen töistä palattuaan avaa kotioven.

”Mitä tulee sisään, kun minä tulen sisään? Muistanko tervehtiä kumppania ja halata kun tapaamme?”, Tuominen aprikoi.

Pikkuasioihin on valitettavan helppoa jäädä jumiin ja alkaa kerätä ärtymystä esimerkiksi siitä, onko roskat viety vai ei. Sen sijaan, että hiiltyy heti eteisessä, voisi yrittää niellä harmituksensa ja kysyä kumppanilta, mitä hänelle kuuluu ja miten hänen päivänsä on mennyt.

"Pysy toisen elämän kartalla. Se on aika tärkeä juttu."

Pääkaupunkiseutulainen rakkaus

Minna Tuominen on seurannut pääkaupunkiseudun rakkauselämää useamman vuoden. Eroaako se ihmisten välisestä lämmöstä ja läheisyydestä muualla Suomessa?

”Täällä rakkauselämä, kuten elämä yleensäkin, on verrattain kiireistä ja aktiivista. Yhä useampi pääkaupunkiseudullakin tutustuu netin välityksellä, olipa käytössä Tinder, Match tai jokin muu sovellus. Uusia ihmisiä on näin mahdollista tavata paljonkin ja ’harrastaa’ treffeilyä.”

Sitten kun suhteessa on edetty viestittelyä pidemmälle, pääkaupunkiseutu tarjoaa myös hulppeita ja hienoja puitteita tavata. Etenkin jos parin molemmat osapuolet asuvat muualla, Helsinkiin on luontevaa sopia treffit. Olipa pari tavannut netissä, baarissa, työpaikalla, harrastuksissa tai missä ikinä, ei pelkkä paikka kuitenkaan tee vielä kesää.

”Paikka voi olla upea ja treffit romanttiset, mutta suhde ei silti jatku. Pelkkä paikka ei synnytä suhdetta vaan sama aaltopituus ja väreily muuten”, Tuominen toteaa.

Toisaalta mikä tahansa paikka saa romanttisen värityksen, kunhan seura on sopivaa.

”Erityisyys ja rauha ovat tärkeitä. Eräs kolmikymppinen miestuttavani esimerkiksi kertoi käyneensä elämänsä romanttisimmilla treffeillä ilta-aikaan Tähtitorninmäellä”. 

Viisi vinkkiä parisuhteen parhaaksi:

  1. Pidä kumppani mielessäsi: viestittele, vaikka flirttaillekin hänen kanssaan työpäivän mittaan. Nappaa kotimatkalla kaupasta matkaan jotain, josta tiedät hänen pitävän.
  2. Halaa ja huomioi.
  3. Muista kiitos ja anteeksi. Ole kohtelias: sulje kännykkä kumppanisi seurassa ja katso häntä. Kuuntele.
  4. Aseta kumppanisi etusijalle. Tue. Toimi tiiminä. Suhtaudu myönteisesti hänen ehdotuksiinsa.
  5. Ole kiinnostunut. Kysy mitä kuuluu. Ota selvää kumppanisi unelmista.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Rakkaus voi parantaa paremmin kuin terapia – traumasta toipuminen vaatii kolme askelta

Hyvä elämä

Jos ihminen tuhoaa tiedostamattaan rakkaussuhdettaan, syynä on usein aikaisempi traumaattinen kokemus. ”Jospa ajattelisimme parisuhdetta tienä itseksi tulemiseen.”


Matille kirkko on ihanasti vaarallinen paikka

Hyvä elämä Ajankohtaista


Suomenlinna on romanttisin paikka

Hyvä elämä


Toimittajalta: Katso tilastoja romantikon silmin

Puheenvuorot Toimittaja

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.