null Matot pois, yövalo käyttöön – vanhusten kotitapaturmia voi ehkäistä pienillä muutoksilla

Esko Ketola on vaimonsa Ritva Ketolan omaishoitaja. Hoivakoordinaattori Eveliina Hovinen tarkistaa Ketoloiden kodin turvallisuuden.

Esko Ketola on vaimonsa Ritva Ketolan omaishoitaja. Hoivakoordinaattori Eveliina Hovinen tarkistaa Ketoloiden kodin turvallisuuden.

Hyvä elämä

Matot pois, yövalo käyttöön – vanhusten kotitapaturmia voi ehkäistä pienillä muutoksilla

Nykyisin vanhusten halutaan asuvan kotonaan. Monelle kotona arjesta selviytyminen voi olla vaikeaa, ja siksi kotona asumista tukevat palvelut ovat tarpeen.

Kaatumisten vaara kasvaa tasapainon ja muiden aistien heikentyessä ja liikkumisen käydessä kankeaksi. Monia riskejä voi kuitenkin ennakoida ja ehkäistä.

84-vuotias Esko Ketola on vaimonsa Ritvan, 80, omaishoitaja. Pariskunta asuu Espoon Karakalliossa.

Kumpikin on parin vuoden aikana kaatunut kotona vakavin seurauksin, rouva useampaankin kertaan. Kummaltakin on murtunut lonkka. Esko Ketolalle tapaturma sattui pari vuotta sitten, kun hän putosi pöydältä ripustaessaan joulukoristeita. Hän seisoi toisessa päässä pöytää, joka kellahti kumoon.

Vaimo puolestaan mursi lonkkansa vuosi sitten talvella kompastuttuaan kylpytakkinsa helmaan. Muutama kuukausi aiemmin hän oli saanut aivoinfarktin, joka halvaannutti osan kehosta. Ja kerran nenä meni konkreettisesti poskelle kaatumisen seurauksena.

– Verta tuli hirveästi, muistelee puoliso.

Kotihoidossa tarvitaan apuvälineitä

Suomessa suositaan nykyisin vanhusten kotihoitoa. Laitospaikkojen määrä onkin romahtanut: 75–84-vuotiaista espoolaisista yli 95 prosenttia asuu kotonaan, yli 85-vuotiaistakin vielä 82 prosenttia. Kotona asumista tukevien palveluiden merkitys kasvaa.

Ritva Ketola tarvitsee rollaattoria myös kotona. Omaishoitajana toimiva aviomies auttaa kaikissa arkisissa toimissa pukeutumisesta ja hampaidenpesusta lähtien.

Nastakengät ovat talvella ehdottomasti tarpeen, näyttää Esko Ketola.

Nastakengät ovat talvella ehdottomasti tarpeen, näyttää Esko Ketola.

– Aika rankkaa, toteaa Esko Ketola omaishoitajan työstä vuoden kokemuksella. Hän kertoo laihtuneensa kymmenen kiloa tänä aikana.

Espoon kaupungin myöntämät koti- ja omaishoidon tuet ovat tarveharkintaisia. Tarve arvioidaan laaja-alaisen palvelujen tarpeen selvittämisen perusteella.

– Tällöin arvioidaan myös kotiympäristö ja sen turvallisuus. Tarvittaessa annetaan neuvontaa ja hankitaan apuvälineitä, kertoo aluevastaava Riina Ruotsalainen. Hän toimii Espoon kaupungin seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorissa.

Ketolat ostavat kunnan palvelusetelillä hoiva- ja siivouspalveluja muutaman kerran kuussa. Kaupunki voi järjestää myös hoidon omaishoitajan loman ajaksi.

Kahva helpottaa sängystä nousemista.

Kahva helpottaa sängystä nousemista.

Ihan kaikki ei ole kaupungin varassa. Esimerkiksi vanhusten kotihoivapalveluja tarjoava yritys Home Instead Seniorihoiva tekee maksuttomia turvallisuustarkastuksia, joissa kartoitetaan seniorin kodin turvallisuusriskit ja tehdään toimenpide-ehdotuksia.

Hoivakoordinaattori Eveliina Hovisen mukaan yleisin kodin turvallisuusriski on kompastumisvaara. Myös liian korkealla tai matalalla sijaitsevat säilytystilat lisäävät riskejä.

– Suuri osa kodin tapaturmista tapahtuu kylpyhuoneissa. Niistä puuttuvat usein tarpeelliset apuvälineet, sanoo Hovinen, jonka työnantajana on Home Instead Seniorihoiva.

Suuri osa kodin tapaturmista tapahtuu kylpyhuoneissa, joista usein puuttuvat tarpeelliset apuvälineet."

– Hoivakoordinaattori Eveliina Hovinen

Rollaattori ei mahdu suihkuun

Ketoloiden kodissa turvallisuusasiat ovat Eveliina Hovisen mielestä melko hyvällä mallilla. Matot pariskunta on jättänyt suosiolla pois. Hovinen kiinnittää kuitenkin huomiota johtoihin eteisen lattialla, ne kannattaa vetää seinän viereen.

Ritva Ketola käy öisin yksin wc:ssä, mutta yövaloa ei ole. Hovisen mielestä pitäisi olla. Hän kehottaa kysymään toisenlaista wc-istuimen koroketta, kun nykyinen on todettu epätoimivaksi.

Remonttia odottavat suihkutilat ovat ahtaat eikä niihin rollaattorilla pääse. Ketoloilla on mahdollisuus käydä kaksi kertaa viikossa taloyhtiön saunassa.

Keittiössä Hovinen kiinnittää huomiota hellaan ja kahvinkeittimeen. Kumpikaan ei sammu itsestään. Toistaiseksi mikään ei ole kuitenkaan unohtunut päälle.

Ritva Ketola tarvitsee rollaattoria myös kotona. Espoon kaupunki antaa ilmaiseksi kotiin tarvittavat apuvälineet, kuten sänkyyn kiinnitettävät kahvat.

Ritva Ketola tarvitsee rollaattoria myös kotona. Espoon kaupunki antaa ilmaiseksi kotiin tarvittavat apuvälineet, kuten sänkyyn kiinnitettävät kahvat.

Talon alaovelle saatiin luiska

Fysioterapeutti on käynyt kuntouttamassa Ritva Ketolaa ja hänkin on antanut samalla vinkkejä kodin esteettömyyden parantamisesta.

Espoon kaupunki antaa maksutta kotiin tarvittavat apuvälineet, esimerkiksi suihkutuolit, wc-istuimen korokkeet ja sänkyyn kiinnitettävät ylösnousua helpottavat kahvat, jotka kaikki ovat jo käytössä.

Esko Ketolalta onnistuvat edelleen pikku korjaustyöt, kuten apukahvojen asentaminen wc-tiloihin. Hän on toiminut taloyhtiönsä turvallisuuspäällikkönä, joten turvallisuusasiat ovat jo ennestään tuttuja.

– Äskettäin soitin isännöitsijälle ja pyysin luiskaa talomme ala-ovelle. Asia järjestyi heti, Ketola kertoo.

Turvaverkostoakin pariskunnalla on: kuusi lasta ja yhdeksän aikuista lastenlasta.

Neuvoja ja vinkkejä

Espoo: Neuvontaa ja ohjausta kotona pärjäämisen tueksi antaa Espoossa seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestori, p. 09 81633333 arkisin kello 9–15.

Vantaa: Ikääntyvien hyvinvointia edistävästä toiminnasta ja palveluista (myös muiden kuin kaupungin järjestämistä) saa tietoa Vantaan Seniorineuvonnasta, p. 09 8392 4202 (arkisin klo 8.15–16), sähköposti: palvelutarpeen.arviointi@vantaa.fi.

Helsinki: Vanhusten palveluista voi kysyä neuvoa Seniori-infosta: p. 09 3104 4556 ma–pe klo 8.30–12 tai sähköpostilla seniori.info@hel.fi. Soittajia neuvovat palvelukeskusten sosiaaliohjaajat.

Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojat auttavat löytämään kotona asumista helpottavia ratkaisuja. Maksutonta neuvontaa saa muutostöiden suunnitteluun ja avustushakemuksiin, p. 040 502 3807. Katso tästä korjausneuvonnasta.

Katso tästä vinkkejä kodin turvallisuuteen. Home Instead Seniorihoivan turvallisuuskartoitus: p. 010 841 7400.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vanhukset ovat digiteknologian pudokkaita, vaikka niin ei tarvitsisi olla

Hyvä elämä

Ikäihmiset voisivat käyttää nykyteknologiaa entistä enemmän, jos heidän tarpeitaan ja toiveitaan kuunneltaisiin.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.