null Kovien tyyppien iltarukous: Mariska

Mariskalle tärkeää on kiittää ja siunata. Kuva: Sari Saaristo.

Mariskalle tärkeää on kiittää ja siunata. Kuva: Sari Saaristo.

Hengellisyys

Kovien tyyppien iltarukous: Mariska

Laulaja-lauluntekijä Mariska kertoo olevansa "freestylerukoilija", joka koostaa iltarukouksensa osista "Isämeitää" ja omia juttuja.

https://www.youtube.com/watch?v=l8BQVBH8kpM

Tapaamme Mariskan Vallilan kallioilla, jotka ovat laulaja-lauluntekijälle tuttua ja mieluisaa maisemaa. Ympäristö antaa mahdollisuuden pysähtyä levolliseen hetkeen, jota Mariskalla edeltää tuottelias kausi.

Artistilta ilmestyneet sinkut Itserakkausjuttuu ja Sotilaat sekä video ennakoivat ensi vuonna päivänvalon näkevää, pieteetillä valmisteltua levyä. Näitä sekä muiden suihin meneviä tekstejä kirjoittaessa ovat laulaja-lauluntekijän hetket ja päivät kuluneet vauhdilla. Niin nopeaa ei ajankulku ole kuitenkaan ollut, ettei rukous olisi mahtunut mukaan jokaiseen päivään – ja iltaan.

“Äiti opetti minut rukoilemaan ja olen ihan pienestä saakka rukoillut. Välillä tulee kausia, jolloin sitä tulee harrastettua enemmän, välillä vähän vähemmän. Tänä vuonna olen taas intoutunut oikein huolella sitä tekemään.”

Ajatukset ja sanat syntyvät biisintekijällä itse tilanteessa luontevasti, eikä hänellä ole sitten lapsuuden ollutkaan mitään tiettyä, kaavan mukaista iltarukousta. 

“Nyt rukoileminen on enemmänkin freestyle-hommaa. Keksin omat värssyni siihen.”

Mariska sisällyttää iltarukoukseensa toisinaan kohtia Isä meidän -rukouksesta – aina kulloisenkin tilanteen mukaan.

 

Viime aikoina olen uskaltanut pyytää ja toivoakin jotain asioita."

 

“Välillä jokin pätkä puhuttelee enemmän ja sitten käytän sitä. 'Tapahtukoon sinun tahtosi' on siinä kyllä aika merkittävä osa – tai oikeastaan tuon rukouksen jokainen laini. Sitä, miten ne ajatukset on aseteltu siihen, on aika harkitusti mietitty.”

Mariskan iltarukous muistuttaa usein hänen aamurukoustaan.

“Ensin tarvittaessa pikku tilausta ja sitten kiitosta päälle. Ehkä muutamat 'siukkikset' siihen sekaan. Näiden kolmen asian suhde vähän vaihtelee”, Mariska kertoo.

Kiitos on Mariskan iltarukouksen tärkein osio. Pyytämisen hän on opettelemalla opetellut.

“Välillä on ollut semmoinen ajatus, että minulla on kaikki, mitä tarvitsen - miksi siis turhaan vaivata maailmankaikkeutta lisäpyynnöillä? Mutta viime aikoina olen uskaltanut pyytää ja toivoakin jotain asioita.”

Iltarukous merkitsee Mariskalle ennen kaikkea rauhoittumista ennen iltatoimiin alkamista.

“Siinä kasailee ajatuksia päivän tapahtumista tai tärkeistä rakkaista ihmisistä. Se on ikäänkuin tilinteon hetki”, Mariska kuvailee.

 

Vaikka Mariska ei kummemmin halua kaupitella iltarukousta kenellekään, hän on huomannut sen auttaneen muitakin hellittämään päivän tohinoista. Esimerkkejä löytyy vaikkapa lähipiirin lapsiperheistä.

 

“Nukkumaanmeno voi olla pienestä lapsesta pelottavaa… Pitää laittaa valot pois, tulee mörköjä ja vaikka mitä ajatuksia. Uskon, että rauhoittaa mieltä, kun lasta on opetettu keskustelemaan Jumalan kanssa ja lausumaan pieni rukous päivän päätteeksi. Samalla tavalla se toimii vanhempana. Ehkä pelot saattavat olla erilaisia, mutta kyllä iltarukous silti tuo turvaa. Itse koen, että se on lohdullinen juttu.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.