null Kovien tyyppien iltarukous 6/6: Outi Leinonen

Hengellisyys

Kovien tyyppien iltarukous 6/6: Outi Leinonen

Kun BMX racing -pyöräilijä Outi Leinonen oli 18-vuotias, hän joutui rajuun auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena sai aivovamman. Rukous, joka oli pikkutyttönä kuulunut hänen iltatoimiinsa, jäi tuolloin pois rutiineista.

https://www.youtube.com/watch?v=o3eDWO3bLxY

Pientä Outia kiehtoi naapurin poikien motocrossharrastus yli kaiken. Hyppyjä ja kaarteita tarjoava BMX-rata-ajo vei sittemmin hänet lajinsa huipulle. Tätä nykyä Espanjassa asuva Outi Leinonen on ollut Suomen nopein jo kahdesti ja menestynyt myös PM- ja MM-kisoissa. Alle puolen vuoden päästä hän suuntaan Kolumbiaan, viidensiin maailmanmestaruuskisoihinsa.

Jo pienenä tyttönä Outi uskoi hyvään – ja silloin hän rukoili.

”Minulla oli mielenkiintoisia rukouksia. Rukoilin muun muassa olevani parempi jääkiekkomaalivahti… Totta kai muistan myös hartaasti miettineeni ja todella kovasti toivoneeni maailman rauhaa ja rukoilleeni sen puolesta”, Leinonen muistelee hymyillen.

Kun Leinonen parveltaan roikkuen lausui iltarukouksen äidilleen, hänestä itsestään tuntui, että niin piti tehdä.

”Iltarukous varmaankin opetti, että vaikka olisi jokin asia, joka sillä hetkellä ei tunnu olevan hyvin, on toivoa, että se voi joskus muuttua.”

Leinosen omassa iltarukouksessa oli aina sama alku, jonka perään hän sovelsi kuhunkin tilanteeseen sopivan oman osuuden.

”Vähän pidennetty versio pysyi pitkään samana. Muistan kun sisareni joskus näin aikuisena lausui sen koko rukouksen – ne minun omat loppusävellykseni siinä perässä. Hän piti sitä kokonaisuudessaan ihan oikeana rukouksena, eikä ollut uskoa, että loppu oli minun keksintöäni. Se oli vaan jäänyt hänen mieleensä, kun hän oli sitä niin monet kerrat kuunnellut”, Leinonen kertoo.

Yksitoista vuotta sitten Leinonen oli rajussa kolarissa, jossa sai aivovamman. Vamman vuoksi hän joutui työkyvyttömyyseläkkeelle.

”Autokolarin jälkeen mietin paljon uskontoasioita. Muistan ajatelleeni, että uskon kyllä johonkin, mutta en sano, että se on jotakin, mitä pitäisi rukoilla tai minkä takia pitäisi käydä kirkossa.”

Iltarukous jäi onnettomuuden jälkeen taka-alalle.

”Jokaisen ei tarvitse välttämättä rukoilla. Ihmiset toimittavat saman asian eri tavalla. Toivottavasti kukaan ei odota, että asiat ratkeavat pelkästään rukoilemalla. Pitää toki itsekin tehdä asioita ja etsiä ratkaisuja aktiivisesti.”

Leinonen kuntoutti itsensä sitkeästi BMX-pyöräilyn Suomen huipulle. Maamme on varsin tuore tulokas BMX-kilvassa, sen sijaan Etelä-Amerikassa, Ranskassa ja Australiassa laji on suosittu.

”BMX sopii suomalaisille hyvin samaan tapaan kuin esimerkiksi moottoripyöräenduro. Eliittikuskeista muutama onkin puoliksi suomalainen”, Leinonen selventää.

Leinosen viimeisimmästä rukoilukerrasta on aikaa. Iltaisin hän hiljentyy miettimään, miten päivä on sujunut ja missä hän on onnistunut. Hänen mielestään kuitenkin henkilö, joka rukoilee, jaksaa myös uskoa siihen, että jotain hyvää voi tapahtua.

”Jokaisessa uskossa on omat rituaalinsa, mutta kaikki ne ovat loppupeleissä lähellä toisiaan. Mielestäni ei ole niin väliä, mihin uskoo, kunhan uskoo.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sijaltainen nousee – eläkeläisten muistoissa iltarukous tuntui äidiltä, mutta myös pelotteli kuolemalla

Hengellisyys

Kirkko ja kaupunki kysyi iltarukousmuistoja, ja noin 270 lukijaa vastasi. ”Mitä jos Jumala pudottaa kuuman kiven päähän?” 69-vuotias nainen mietti lapsena nukkumaan mennessään.