null Kuka maksaa laskun?

Kuka maksaa laskun?

Hallitus päätti vapauttaa kauppojen sunnuntaiaukiolon muutamia juhlapyhiä lukuun ottamatta. Vaikka eduskunta tekee asiasta päätöksen, tulos lienee selvä. Isot kauppaketjut saavat, mitä ovat mainoseuroista elävän median säestyksellä tilanneet.

Kuluttajan lisääntyvä valinnanvapaus on totta, mutta varsinainen intressi kaiken takana on raha. Sunnuntain muuttaminen pysyvästi kauppapäiväksi ei tuo sitä liikenteeseen nykyistä enempää, mutta rahavirrat voivat ohjautua toisella tavoin. Veikkaan, että entistä useammin kuluttajan kukkarolla käyvät isot kauppakeskukset ja itsepalvelumyymälät. Ne pystyvät suurilla volyymeillään tekemään sunnuntaikaupasta kannattavan lisääntyvistä palkkakuluista huolimatta. Sen sijaan monet erikoiskaupat ja aukioloajoista tällä hetkellä hyötyneet pienet päivittäistavarakaupat ovat vaikeuksissa. Moni niistä lopettaa tai sinnittelee kilpailussa yrittäjän omasta vapaa-ajasta tinkimällä.

Toivon mukaan uudistus tuo edes jonkin verran uusia työpaikkoja. Jos tuo, on kuitenkin syytä kysyä, kuka maksaa laskun lisääntyvistä palkkakuluista. Veikkaan, että kuluttaja — sinä ja minä. Kasvavat menot siirtyvät lopulta tuotteiden hintoihin. Eihän homma muuten voi kannattaa, ei tässä ole kyse mistään ilmaisesta aatteesta.

Veronmaksajana haluaisin kuulla myös sen, mitä päätös maksaa yhteiskunnalle. Luulisi sen lisäävän ainakin kuntien päivähoidon kuluja, tarvitsevathan kaupan työntekijöiden lapset hoitopaikan myös sunnuntaina. Entä paljonko kasvavat liikenteen päästöt, kun kuluttajat huristelevat sunnuntaisin hypermarketteihin? Vaikeammin laskettavissa ovat terveydenhoitomenot. Entistä useamman ihmisen säännöllinen viikkorytmi katoaa ja tämä lisää sairastavuutta. Tuskin äidin tai isän työssäolo lisää myöskään perheiden hyvinvointia, josta on viime aikoina muuten puhuttu paljon kauniita sanoja.

Valinnan vapaudesta on kuitenkin tulevaisuudessakin kyse siinä mielessä, ettei kukaan ainakaan toistaiseksi pakota shoppailemaan sunnuntaina. Jos ei satu olemaan töissä, voi itse päättää, että viikossa on yksi erilainen päivä — irti oravanpyörästä-päivä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.