null Kukkakojun Eino

Eino Lehdolle torikauppa on työ ja harrastus.

Eino Lehdolle torikauppa on työ ja harrastus.

Kukkakojun Eino

Kauppiaan oma lempikukka on valkoinen ruusu.

Seitsemän aikaan aamulla Tikkurilan torilla on rauhallista. Kukkakauppias Eino Lehdon, 74, koju löytyy A-vakuutuksen konttorin edestä. Eino on tehnyt kukkakauppaa Tikkurilan torilla jo 34 vuotta.

Eläkkeelle jääminen ei Einoa houkuta. Torikauppa on hänelle työ ja harrastus. Kojun pystyttäminen ja purkaminen on Einon mielestä hyvää liikuntaa.

— Tämä on kivaa työtä. Asiakkaiden kanssa on mukavaa. Aion jatkaa myyntiä niin kauan kuin terveys sallii. Toistaiseksi en ole tarvinnut lääkäriä kuin ajokortin uusimiseen.

Oppi käytännön työssä

Punaisen pakettiauton takakontti on täynnä kesäkukkia. Leikkokukat Eino on hakenut torin alla sijaitsevan varaston kylmiöstä. Pakettiautosta Eino nostaa esille värikkäitä amppeleita. Hänen mukaansa kukkien myynti torilla on vähentynyt vuosi vuodelta.

— Apulaista ei ole kannattanut palkata enää pitkään aikaan. Markettien ja rautakauppojen kukkamyynti vähentää kukkien kysyntää täällä.

Torilla ei enää ole koru- ja rihkamakauppiaita eikä hedelmä- ja vihanneskauppiaita, kuten joskus ennen.

— Hedelmä- ja vihanneskauppiaiden on mahdotonta kilpailla hinnoilla markettien kanssa. Perunakauppiaalla on myynnissä vähän vihanneksiakin, mutta pelkkä vihannesten tai hedelmien myynti ei kannata, Eino toteaa.

Torikahvilan terassilla on jo aamusta asiakkaita. Torin laidalla näkyy yksi kirpputoripöytä. Marjamyyjä vasta pystyttää kojuaan.

— Ei täällä käy enää vakituisesti myymässä muita kuin minä, perunakauppias, marjamyyjä ja leipämyyjä, joka käy vain lauantaisin.

Aikaisemmin Eino kasvatti omalla puutarhallaan ruusuja ja krysanteemeja ja kävi myymässä kukkia Kauppatorilla Helsingissä. Hänellä oli pitkään myös kukkakioski Tikkurilassa Minttutiellä.

Puutarhurin ammatin ja kukkien sitomisen Eino on opetellut käytännön työssä. Etelä-Pohjanmaalla syntyneestä Einosta piti tulla puhelinasentaja. Opinnot olivat viittä vaille valmiit, kun hän tapasi puolisonsa, puutarhurin tyttären.

Menolippu Espanjaan

Tänä aamuna Einon herätyskello on soinut tavalliseen tapaan puoli kuudelta. Kahden tai kolmen aikaan iltapäivällä Eino pakkaa kukat takaisin autoon.

— Olen joskus ollut myöhempäänkin myymässä, mutta se ei kannata, hän kertoo.

Einon torikausi kestää maalis–huhtikuun vaihteesta jouluaattoon. Hän on töissä joka päivä pyhäpäiviä lukuun ottamatta. Joskus Eino viettää vapaata pidennetyn viikonlopun verran.

Talvisin koju on umpinainen ja sen sisällä on kaasulämmitin. Oikein kova myrskysää merkitsee kukkakauppiaalle vapaapäivää. Silloin ei koju pysy pystyssä.

Joulun jälkeen Eino suuntaa etelän lämpöön. Viime vuonna hän vietti ensin pari viikkoa Kanarian saarilla, tuli välillä käymään kotona ja lähti sitten Espanjaan Fuengirolaan.

— Ostan aina vain menolipun. Tulen kotiin sitten, kun siltä tuntuu, Eino sanoo.

Einon tytär myy avopuolisonsa kanssa kukkia Myyrmäen torilla. Enää torimyynti ei kuitenkaan houkuta nuoria alalle. Eino arvelee tietävänsä syitä tähän.

— Tässä työssä täytyy nousta aikaisin aamulla ylös, työpäivät ovat pitkiä ja lauantaisinkin täytyy olla töissä.

Kukkia kotiin

Einon mukaan tämän kesän suosikkikukka on miljoonakello. Myynnissä olevat amppelit tulevat sipoolaiselta puutarhalta, leikkokukat ovat pääasiassa Hollannista. Kukkakauppiaan oma lempikukka on valkoinen ruusu.

Hän kertoo vievänsä usein kukkia kotiin.

— Laitan ne olohuoneeseen meidän kaikkien iloksi, poikansa ja tämän vaimon luona Tuusulassa asuva Eino kertoo.

Kahden vuoden kuluttua Einon kauppapaikka vaihtuu, kun Tikkurilan tori siirtyy kaupungintalon ja entisen Kenkäaseman talon kupeeseen.

— Tuleva tori on paljon nykyistä pienempi. Sinne tulee vain neljätoista myyntipaikkaa. Enempää ei tarvitakaan, Eino sanoo.

Hänen toiveissaan on, ettei torikauppa hiipuisi Suomesta kokonaan.

— Jotkut sanovat, että nuoret eivät löydä toria. Kyllä minulla käy asiakkaina nuoriakin. Kukkia tullaan ostamaan lastenrattaiden kanssa.

Eino Lehto myy kukkia Tikkurilan torilla pe 10.6.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.