Toimittajalta: Kun Orwell jää eläkkeelle

Toimittajalta: Kun Orwell jää eläkkeelle

Eläkeuudistuksen myötä entistä useampi putoaa työttömyysloukkuun.

Maaliskuun alussa Taloussanomat (3.3.) julkaisi jutun siitä, mitä vuodenvaihteessa voimaan tulleesta eläkeuudistuksesta seuraa. Jutun mukaan eläkeuudistuksen valmistelusta vastaavat asiantuntijatkaan eivät usko, että suomalaiset pysyvät työelämässä nouseviin eläkeikiin saakka. Uudistuksen merkittävin vaikutus näkyy siinä, että työttömyys kasvaa selvästi.

Taloussanomien mukaan eläkeiän nosto onkin kiertotie, jolla päästään leikkaamaan eläke-etuuksia ilman, että ikävä asia sanotaan ääneen. Työttömyysjaksot pienentävät kauemmaksi siirtyvää eläkettä. Jutun ohessa on Eläketurvakeskuksen laskelmiin perustuva hakukone, josta voi tarkistaa oman ikäluokkansa todennäköisen tilanteen.

Vuonna 1960 syntyneistä enää kolmanneksen arvioidaan olevan töissä ennen ikäluokalle säädettyä vajaan 65 vuoden eläkeikää. Laskurin mukaan ikäluokasta 28 prosenttia on työttömänä ja 41 prosenttia eläkkeellä.

Jo nyt yli 55-vuotiaiden osuus pitkäaikaistyöttömistä on huomattavan suuri.

Vuonna 1990 syntyneistä vain joka viides on töissä ja 32 prosenttia työttömänä vuotta ennen kuin ikäluokka saavuttaa sille säädetyn 67,5 vuoden eläkeiän.

Jo nyt yli 55-vuotiaiden osuus pitkäaikaistyöttömistä on huomattavan suuri. Kirkkohallituksen tuore työttömyysraportti kiinnittää huomiota siihen, että ikäryhmään kuuluvilla työttömillä on erityisen huonot mahdollisuudet palata työelämään.

Eläkeiän nostamisen myötä työttömyysloukkuun putoaa entistä useampi. Huonolla onnella tilanne jatkuu vanhusköyhyytenä.

Todellisuus tuli minua vastaan helmikuussa, kun kävin Myllypuron elintarvikejakelussa tekemässä juttua. Jostakin syystä kiinnitin huomiota ikäihmisten suureen määrään. Moni jonotti välttämätöntä elantoa rollaattorilla.

Tilanne näyttää hyvältä vain orwellilaisessa peitepuheessa, jossa suomalainen ahertaa työelämässä vielä vetreänä seitsemänkymppisenä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: