null Kynttilä tuntemattoman haudalle

Kynttilä tuntemattoman haudalle

Eläkkeellä oleva Varpu Baarman käy kerran viikossa Pyhän Laurin kirkon vieressä sijaitsevalla hautausmaalla. Sinne on siunattu hänen läheisiään ja monta tuttavaa.

— Hautausmaalla on kaunista. Siellä voi rauhoittua, hän sanoo.

Jouluna Varpu vie haudoille kynttilöitä. Tänä vuonna hän on lupautunut viemään kynttilän myös hänelle tuntemattoman pariskunnan haudalle. Pyyntö välitettiin vapaaehtoiseksi ilmoittautuneelle Varpulle Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan kautta.

Varpun tulee itse hankkia sytytettävä kynttilä.

— Se ei haittaa. Aion myös käydä korjaamassa palaneen kynttilän pois. Pidän tärkeänä, että palaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat siivotaan haudoilta, hän sanoo.

Joskus aikaisemmin Varpu on käynyt tuttavien pyynnöstä sytyttämässä heidän läheistensä haudoille kynttilöitä. Tuttavat ovat puolestaan käyneet Varpun läheisten haudoilla silloin, kun hän itse ei ole päässyt. Varpun omat vanhemmat on haudattu Hämeeseen.

— Vaikka en itse pääse käymään jouluna heidän haudallaan, minulle on tärkeää että siellä palaa aattona kynttilä. Veljeni lupasi hoitaa asian.

Varpu aikoo käydä hautausmaalla aattona jo aamupäivällä. Matka sinne taittuu kävellen kotoa Tikkurilasta. Joulua Varpu juhlii poikansa perheen luona Klaukkalassa.

— Illalla ajattelin vielä kotiin tultuani kävellä uudelleen Pyhän Laurin kirkolle jouluyön messuun. Samalla voin ihailla kynttilämerta, Varpu suunnittelee.

Jaa tämä artikkeli: