null Kysyn vaan: Kuinka kouluruokailua kohennettiin?

Kysyn vaan: Kuinka kouluruokailua kohennettiin?

Martinlaakson koulu oli pilottikoulu Kouluruokailu rokkaamaan -hankkeessa, jonka tarkoituksena oli tehdä kouluruokailusta houkuttelevampaa. Miten sellainen temppu tehdään, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marjaana Ponkala Vantaan Tilapalvelut Oy:stä?

– Kehitimme yhdessä oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa ruokasalin sisustusta, opasteita ja jonotusta. Myös asenteisiin haluttiin vaikuttaa. Hankkeen lopussa todettiin, että virinnyt keskustelu ja hyvät ideat nostivat kouluruoan arvostusta.

Hankkeessa oli mukana muotoilijoita suunnittelutoimisto Muotohiomosta. Mikä oli heidän roolinsa? Entä oppilaiden?

– Suunnittelijat menivät koululle kehittämään ruokailua oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa. He järjestivät työpajoja, joissa oppilaat ja koulun henkilökunta miettivät kouluruokailun plussia ja miinuksia sekä ideoivat unelmiensa kouluruokailua. Kun oppilaat saivat osallistua, he oivalsivat, miten hieno juttu kouluruoka onkaan.

Tavoitteena oli myös vähentää biojätteen määrää. Onnistuiko se?

– Punnitsimme biojätettä Martinlaaksossa ja muissa Vantaan kouluissa. Lopullisia punnitusten tuloksia emme ole vielä saaneet.

Saavatko martinlaaksolaiset nyt parempaa kouluruokaa kuin muut?

– Martinlaakson koulussa on oma keittiö, jossa lounaat valmistetaan, mutta Vantaan Tilapalvelut Oy valmistaa samoilla resepteillä saman ruokalistan mukaista lounasta kaikissa kouluissa. Ruoka on siis samaa kuin muuallakin.

Kehitetäänkö kouluruokailua myös muualla?

– Kouluruokailu rokkaamaan -konsepti halutaan tuoda myös muihin kouluihin. Sitä esitellään kevään ja alkusyksyn aikana rehtoreille. Sen voi ottaa käyttöön vaikka heti, mutta käytännössä projektiin on hyvä varata nelisen kuukautta.

Jaa tämä artikkeli: