null Kysyn vaan: Mikä on hengellistä väkivaltaa?

Kysyn vaan: Mikä on hengellistä väkivaltaa?

Uskontojen uhrien tuki ja Helsingin Sanomat nostivat esiin Jehovan todistajien sisäisen oikeusjärjestelmän ja yhteisöstä irrottautumisen vaikeuden. Mitä on hengellinen väkivalta, Toni Valkila Uskontojen uhrien tuki ry:stä?

– Se on henkistä väkivaltaa, jolla on hengellinen ulottuvuus. Henkistä väkivaltaa voi olla kaikissa yhteisöissä kuten kouluissa tai työpaikoilla, mutta hengellinen väkivalta sisältää myös jumalaan tai tuonpuoleiseen liittyviä uskomuksia. Usein pelissä ovat ihmissuhteet, mutta myös tulevaisuus. Saatetaan sanoa, että joudut kärsimään jo tässä elämässä tai kuoleman jälkeen, jos teet syntiä. Myös esimerkiksi se on hengellistä väkivaltaa, jos sairauden sanotaan johtuvan pahoista hengistä.

Yleensä uskonnoissa kannustetaan hyvän tekemiseen. Miksi uskonnollisissa yhteisöissä esiintyy hengellistä väkivaltaa?

– Yksi selitys on se, että ne ovat usein järjestäytyneet voimakkaiden saarnamiesten ympärille. Heille uskonnollinen yhteisö voi olla myös elinkeino, joten voi syntyä tarve kontrolloida ja manipuloida ja saada ihmiset esimerkiksi luopumaan rahoistaan. Moniin uskonnollisiin liikkeisiin kuuluu myös ajatus siitä, että vain yhteisöön kuuluminen takaa tien pelastukseen.

Onko hengellistä väkivaltaa myös luterilaisessa kirkossa?

– Kyllä sitä esiintyy myös luterilaisessa kirkossa. Erityisesti joistakin kirkon sisäisistä herätysliikkeistä tulee yhteydenottoja Uskontojen uhrien tukeen.

Jos kokee tai näkee uskonnollista väkivaltaa, mitä voi tehdä?

– Voi ottaa yhteyttä Uskontojen uhrien tukeen. Luterilaisessa kirkossa on asiat sikäli hyvin, että se on osa yhteiskuntaa ja myös kirkon sisällä on eri tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä. Vaikeimpia ovat tilanteet, joissa uskonnollinen yhteisö koostuu vain muutamista kymmenistä ihmistä tai on eristäytynyt.

Jaa tämä artikkeli: