Kysyn vaan: Mikä vaikuttaa koulumenestykseen?

Kysyn vaan: Mikä vaikuttaa koulumenestykseen?

Muun muassa vanhempien koulutustaustan vaikutusta lasten koulumenestykseen käsittelevä väitöskirja tarkastetaan 5.6. Helsingin yliopistossa. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka hyvin lapsi pärjää koulussa, tutkija Mira Kalalahti?

– Ensinnäkin siihen vaikuttavat lapsen kyvyt ja taipumukset. Sen lisäksi koulumenestykseen vaikuttavat perhe, vanhempien koulutustausta ja niin sanottu sosiaalinen luottamus.

Tutkimuksen mukaan vanhempien koulutustausta vaikuttaa yhä eniten lapsen koulumenestykseen. Periytyykö äly, ahkeruus vai se, että koulumenestystä pidetään tärkeänä?

– En tiedä. Tuohon minun tutkimukseni ei anna vastauksia. Luulisin, että kyse on ennen kaikkea motivaatiosta ja tavasta, jolla koulunkäyntiin suhtaudutaan, eli siitä, että sosiaalinen ympäristö tukee lapsen kykyjä ja lahjakkuutta.

On myös sellaisia oppilaita, jotka yrittävät kovasti, mutta eivät silti menesty. Onko asenteen merkitys todella niin suuri?

– On varmasti niitä, jotka eivät pärjää hyvin, vaikka tekevät kovasti töitä, ja toisaalta taas niitä, jotka saavat ihan hyviä arvosanoja, vaikka eivät kovasti yritäkään. Tilastoja tarkastellessa pitää muistaa, että kyse on aina yksilöistä.

Mainitsit, että sosiaalinen luottamus on tärkeää lapsen koulumenestyksen kannalta. Mitä sillä tarkoitetaan?

– Sosiaalinen luottamus on esimerkiksi sitä, että lapsen tai nuoren kanssa vietetään aikaa ja että hän tulee kuulluksi kotona ja koulussa. Se tarkoittaa myös sitä, että hänellä on ympärillään huolehtivia aikuisia.

Onko siis niin, että vanhempien kannattaisi tehdä läksyjä myös isompien koululaisten kanssa?

– Ainakin kannattaa olla kiinnostunut lapsen koulunkäyntiin liittyvistä asioista.

Jaa tämä artikkeli: