null Kysyn vaan: Miksi ammattikoululaiset polttavat enemmän kuin lukiolaiset?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Miksi ammattikoululaiset polttavat enemmän kuin lukiolaiset?

Nuorten päihteidenkäyttöä koskevan tutkimuksen mukaan tupakointi on vähentynyt, mutta kun verrataan ammattioppilaitoksessa ja lukiossa opiskelevia, ero on suuri. Esimerkiksi Vantaalla 40 prosenttia ammattioppilaitoksessa opiskelevista polttaa, lukiolaisista alle kymmenen. Mistä tämä johtuu, asiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Tämä ero on ollut havaittavissa siitä lähtien, kun nuorten tupakointia on tutkittu. Suurin osa ammattiin opiskelevista on aloittanut tupakoinnin jo peruskoulussa, mutta on niitäkin, jotka aloittavat sen ammattioppilaitoksessa. Tupakointi on sosiaalinen juttu, mutta myös vakava fyysinen riippuvuus. Sen syntymekanismi on yhtä aikaa fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen.

Kuinka oppilaitos voi puuttua nuorten tupakointiin?

– Lain mukaan tupakointi on kielletty kaikissa oppilaitoksissa. Terveysviestintää on jatkettava ja nuoret otettava mukaan tupakoimattoman ympäristön rakentamiseen.

Miten puhua tupakoinnin terveysriskeistä 16-vuotiaalle, jolle sairaudet tuntuvat kaukaisilta?

– Ei riitä, että tupakasta puhutaan koulussa, sama viesti on tultava kotoa. Syöpäjärjestöillä on netissä Röökikroppa-niminen palvelu, jossa näkee tupakoinnin fyysisiä vaikutuksia. Keuhkoahtauma saattaa kuulostaa kaukaiselta, kun taas esimerkiksi ulkonäköön liittyvät muutokset ovat ajankohtaisempia.

Tupakointi vähenee, mutta nuuskaaminen ja sähkösavukkeen kokeilu yleistyvät. Miten tässä näin kävi?

– Se onkin hyvä kysymys, varsinkin kun nuuskan myynti on Suomessa kielletty. Roolimallit ja käsitykset tuotteiden haitallisuudesta vaikuttavat. Molemmat tuotteet sisältävät kuitenkin esimerkiksi nikotiinia, joka itsessäänkin on haitallista.

Jaa tämä artikkeli: