null Kysyn vaan: Miksi haudanhoitomaksut nousevat?

Kysyn vaan: Miksi haudanhoitomaksut nousevat?

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 13.11. haudanhoitomaksuihin 2,5 prosentin korotuksen. Miksi maksuja pitää korottaa, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho?

– Haudanhoitorahasto on ollut tappiollinen. Rahasto ei saa tuottaa voittoa, mutta maksujen pitäisi kattaa kulut. Haudanhoitomaksuja on korotettu viimeksi vuonna 2007, vaikka sen jälkeen kuluihin on tullut muutoksia.

Mikä on haudanhoitorahasto? Eikö hautoja hoidetakaan kirkollisveroilla?

– Haudanhoitorahasto on erillinen rahasto, joka on vapaaehtoinen. Kun ihminen ostaa haudanhoitopalvelun, raha menee kertamaksuna haudanhoitorahastoon, joka on riippumaton muusta seurakuntayhtymän budjetista.

– Suurin osa omaisista hoitaa haudan itse, eikä tee haudanhoitosopimusta. Vantaan seurakuntien hautausmailla on yli 23 000 hautaa, joista noin kymmenellä prosentilla on haudanhoitosopimus.

Mitä haudanhoitosopimus maksaa? Entä mitä se kattaa?

– Yhdeltä kesältä hoitomaksu on 80 euroa, korotuksen jälkeen 82 euroa. Viiden vuoden haudanhoitomaksu on nyt 410 euroa ja se nousee 451 euroon. Viiden vuoden hinta pitää sisällään pitkäaikaisten hoitomaksujen kertoimen, joka on 5,5. Kertoimella varmistetaan rahan arvon säilyminen.

– Sopimukseen sisältyy muun muassa kukkapesän kunnostaminen, kastelu, lannoitus, kukkien istuttaminen, kasvisuojelutoimet tarvittaessa, kukkien nyppiminen ja kesän lopuksi kukkien kerääminen pois.

Mitä kirkon saamilla verorahoilla sitten tehdään hautausmailla?

– Niillä hoidetaan yleiset alueet, kulkureitit ja nurmialueet sekä vastataan talvikunnossapidosta ja kaivetaan haudat.

Milloin haudanhoitomaksujen korotus astuu voimaan?

– Korotus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Voimassa olevia haudanhoitosopimuksia se ei koske.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.