Kysyn vaan: Miksi Jokiniemeen tehdään autoton talo?

Kysyn vaan: Miksi Jokiniemeen tehdään autoton talo?

Jokiniemeen Lauri Korpisen kadulle on myönnetty rakennuslupa suurelle kerrostalolle, johon ei tule ollenkaan autopaikkoja. Mistä syntyi ajatus tällaisen talon rakennuttamiseen, lupa-arkkitehti Päivi Teerikangas Vantaan kaupungin rakennusvalvonnasta?

– Lähtökohtaisesti tämä tuli asemakaavamääräyksenä: tehdään talo, johon ei tule asukkaita varten autopaikkoja. Jokiniemi on hyvä paikka tällaiselle kokeilulle, koska ollaan niin lähellä Tikkurilan asemaa ja muita liikenneyhteyksiä, jotka vielä paranevat kun Kehärata ensi vuonna valmistuu.

– Tällainen autoton kerrostalo on jo rakennettu Helsingissä, mutta Vantaalla tämä on ensimmäinen kerta. Tätä lähdetään rakentamaan vähän kokeilumielellä.

Uskotko, että autottomille taloille on kysyntää Vantaalla?

– Kyllä uskon, sillä nykyään on paljon esimerkiksi nuoria lapsiperheitä, jotka ajattelevat, että ilman autoakin voi elää.

Millainen talosta tulee noin muuten? Onko siinä muuta erikoista kuin puuttuvat autopaikat?

– Taloon tulee 97 vuokra-asuntoa. Asukkaiden käytössä on naapuritalossa sijaitseva yhteinen kerhotila, yhteisöllisyyttä on haettu suunnittelussa muutenkin.

– Taloon muuttaa varmasti paljon sellaisia, joilla on polkupyörä, tämä otetaan huomioon suunnittelussa. Polkupyöräpaikkoja tulee yli 200 ja taloon tulee polkupyöräverstas, joita ei yleensä kerrostaloissa ole, vaikka voisi olla tarvettakin.

Koska talo valmistuu?

– Rakentamista ei ole aloitettu ainakaan vielä, sillä taloa talon rakentavalla VVO:lla on vielä edellinen kortteli alueella kesken. Luulisin, että rakentamaan päästään ensi vuoden alussa.

Jaa tämä artikkeli: