Kysyn vaan: Miksi kaupunki ohjeistaa varautumaan tulviin?

Kysyn vaan: Miksi kaupunki ohjeistaa varautumaan tulviin?

Vantaan kaupunki on laatinut asukkaille ohjeet tulvien varalta. Miksi, suunnittelija Paula Kankkunen?

– Tulvaohje on tarpeellinen, koska tulva voi olla rankka kokemus ja ihmiset eivät välttämättä osaa toimia järkevästi tulvatilanteessa. Tulvaohjeelle olisi ollut tarvetta jo aiemmin, esimerkiksi kesällä 2004. Aiemmin valtio maksoi tulvavahinkokorvauksia, mutta nyt asukkaiden pitää hankkia omat tulvavakuutukset. Kaupunki haluaa tiedottaa asukkaille muuttuneesta käytännöstä.

– Kuluva talvi on ollut poikkeuksellisen vähäluminen, joten tänä keväänä ei todennäköisestä ole odotettavissa poikkeuksellisia tulvia.

Mitkä alueet Vantaalla saattavat tulvia?

– Pahoina tulvavuosina Vantaalle muodostuu neljä tulvajärveä: Riipilään, Seutulaan, Jokivarteen ja Espoon Pitkäjärven itäpäähän. Lisäksi voimakkaat rankkasateet aiheuttavat pieniä hulevesitulvia.

Mikä on asukkaan vastuu tulvatilanteissa? Entä kaupungin?

– Asukkaan kuuluu suojella itseään, perhettään ja omaisuuttaan. Henkeä uhkaavassa tilanteessa on otettava yhteyttä viranomaiseen.

– Kaupungin tehtävä taas on huolehtia siitä, että peruspalvelut kuten vesihuolto ja liikenneyhteydet toimivat. Kaupunki vastaa myös omista kiinteistöistään ja yleisistä alueista. Tulvan jälkeen kaupungin kriisikeskus tarjoaa psykososiaalista tukea yhteistyössä SPR:n ja Vantaan seurakuntien kanssa.

Onko vakuutuksista hyötyä silloin, kun tulva aiheuttaa tuhoja?

– Vakuutukset korvaavat yksityiset tulvavahingot, jos tulva on poikkeuksellinen eli sen laajuus on vähintään kerran 50 vuodessa tai harvemmin sattuva. Vakuutuksen tulisi kattaa sekä kiinteistöön että irtaimistoon kohdistuvat vesistö- ja hulevesitulvat. Jos vakuutus puuttuu, korvauksia ei saa mistään. Korvauskäytännöt vaihtelevat, joten kannattaa tarkistaa asia omasta vakuutusyhtiöstä.

Jaa tämä artikkeli: