null Kysyn vaan: Miksi nuorille tarjotaan asuntoja Simonkodista?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Miksi nuorille tarjotaan asuntoja Simonkodista?

Vantaan kaupungin vanhusten hoivakodissa, Simonkodissa, on vapaana kuusi asuntoa, joita tarjotaan alle 30-vuotiaille nuorille yhteisölliseen asumiseen. Mistä tällainen idea, asiantuntija Niina Kaksonen nuorten palveluja tarjoavasta Ohjaamosta?

– Saimme idean Helsingistä, missä nuorten asunnottomuushaasteeseen on tarttunut Oman muotoinen koti -hanke. Palvelutalo Rudolfista Laajasalosta on tarjottu nuorille asuntoja ja kokeilusta on saatu tosi hyviä kokemuksia.

– Olen perustanut Vantaalle Uudet asumisratkaisut -työryhmän, jossa Simonkodin tilanne tuli esiin. Sinne on tulossa putkiremontti, siksi vuokrasopimukset tehdään määräajaksi. Näillä näkymin nuoret ehtisivät asua siellä ainakin vuoden tai puolitoista.

Millaisia koteja nuorille on tarjolla?

– Kyse on yhteisöasumisesta. Jokaisella on 30 neliön huone ja wc, saunatilat ja vaatteidenpesutilat ovat yhteisiä. Nuorten käytössä on kaksi keittiötä. Vuokra on 350 euroa, sisältäen käyttösähkön ja veden. Vuokravakuus on 250 euroa.

Sisältyykö hoivakodissa asumiseen velvollisuuksia?

– Yhteisten keittiöiden siivoaminen kuuluu kaikille, mutta ei muuten. Hoivakodin puolella on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistöitä, mutta niistä sovitaan tapauskohtaisesti. Vanhukset ovat huonokuntoisia, joten työt sovitaan sen mukaan.

Asukkaat valitaan vapaamuotoisten hakemusten perusteella. Onko hakijoita ollut paljon?

– Tähän mennessä hakemuksia on tullut parikymmentä.

Millaisia kriteerejä asukkaille on?

– Nuoren pitää olla pärjäävä. Tähän asumismuotoon ei sovellu esimerkiksi se, että on akuutti päihde- tai mielenterveysongelma, se edellyttäisi asumismuotoa, jossa on saatavilla vahvaa tukea. Tämä sopii erityisesti nuorelle, joka haluaa kokeilla, miltä itsenäistyminen tuntuu.

Hakuaika loppuu 20.5. Lisätietoja asukkaaksi hakemisesta saa Vantaan Ohjaamon sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: