Kysyn vaan: Miksi saattohoidon vapaaehtoiset haluavat palauttaa tuen?

Kysyn vaan: Miksi saattohoidon vapaaehtoiset haluavat palauttaa tuen?

Yle Uutiset kertoi 18.8., että Vantaan saattohoidon vapaaehtoiset haluavat palauttaa kaupungin myöntämän tuen. Yhdistys oli anonut 900 euroa toimintakuluihinsa, mutta sai 500 euroa. Miksi halusitte palauttaa tuen, Kirsti Martikainen Vantaan saattohoidon vapaaehtoisista?

– Meille myönnetty avustus jäi pieneksi, eikä meillä ole mahdollisuuksia järjestää arpajaisia tai muuta varainhankintaa, kun työ on muutenkin voimia vievää. Yhdistyksen hallituksessa päätimme palauttaa tuen, sillä siitä ei olisi jäänyt meille käteen juuri mitään. Vielä sitä ei ole tehty, koska kaupungilta ei ole tullut laskua, jolla tuki palautetaan.

Kaupungille lähettämässänne kirjeessä toteatte, että työtänne ei joko tunneta tai arvosteta. Mitä saattohoidon vapaaehtoiset tekevät ja paljonko teitä on?

– Teemme saattohoidon vapaaehtoistyötä Katriinan sairaalan osasto 5:ssä, Myyrinkodissa, Metsonkodissa ja Simonkodissa. Työ on potilaan luona olemista ja rinnalla kulkemista. Vapaaehtoiset on koulutettu yhdessä kaupungin ja sairaalasielunhoidon kanssa.

– Jäseniä yhdistyksessä on 21. Keväällä koulutettiin 15 uutta saattohoidon vapaaehtoista. Saattohoitajana toimiminen vaatii paljon henkistä kanttia, inhimillisyyttä ja suvaitsevaisuutta.

Onko saattohoitotyötä tekevien vapaaehtoisten tarve kasvanut Vantaalla?

– Kyllä siltä vaikuttaa. Hoitohenkilökunta on hyvää, mutta heillä ei juurikaan ole aikaa istua potilaan vuoteen vierellä.

Mitä aiotte tehdä nyt, kun ette saaneet kaupungilta anomaanne tukea?

– Yhdistys pannaan tauolle, mutta työmme jatkuu. Saattohoidon vapaaehtoiset ovat sitoutuneita vapaaehtoistyöhönsä ja meitä tukevat sairaalapastorit ja laitosten henkilökunta.

Jaa tämä artikkeli: