null Kysyn vaan: Miksi täit ovat yleistyneet?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Miksi täit ovat yleistyneet?

Tänä syksynä moni on taas saanut kuulla, että lapsen koulussa tai päiväkodissa on täitä. Onko niitä erityisesti juuri syksyllä, tartuntatautien terveydenhoitaja Aino Rista?

– Syksyllä yhteydenottoja alkaa tulla, koska siirrytään enemmän sisätiloihin. Täit leviävät päästä päähän, kun ollaan lähekkäin tai kaulakkain. Ne voivat levitä myös hattujen tai vaikka hiuspompuloiden välityksellä. Täit eivät siis hypi tai lennä.

Vielä 1990-luvulla tai edes 2000-luvun alussa täit eivät olleet näin yleisiä. Mitä on tapahtunut?

– Tästä on erilaisia arvauksia, mutta ei selittävää tutkimusta. Yksi syy on se, että täit ovat alkaneet tulla vastustuskykyisiksi joillekin myrkkypohjaisille shampoille ja ne pystyvät lisääntymään shampoon käytön jälkeen. Nyt on sitten kehitetty uusia shampoita, jotka tukehduttavat täit.

– Toinen syy voi olla se, että nykylasten vanhemmat eivät ole eläneet sitä aikaa, kun täit olivat yleisiä, eivätkä siksi tunnista niitä. Aikaisemmin pojilla oli todella lyhyet hiukset ja tyttöjen hiukset olivat leteillä. Vapaana oleviin hiuksiin täit tarttuvat helpommin. Puhtauteen täit eivät liity.

Onko kutina ainoa merkki siitä, että lapsella on täitä?

– Useimmiten kyllä, mutta kaikki eivät koe, että pää kutisee. Kun koulusta tai päiväkodista tulee tieto täistä, kannattaa tarkistaa perheenjäsenten hiukset täikammalla, jonka voi hankkia apteekista. Täishampoota ei kannata käyttää varmuuden vuoksi vaan vasta sitten, kun on aihetta. Lisää ohjeita esimerkiksi täikamman käytöstä saa Vantaan kaupungin verkkosivuilta.

Onko muuta tehtävissä?

– Lakanat kannattaa vaihtaa, ainakin tyynyliinat. Myös päähineet voi pestä tai ottaa pois käytöstä hetkeksi, samoin hiusharjat ja kammat.

 

Jaa tämä artikkeli: