Kysyn vaan: Miksi yksityistä päivähoitoa halutaan lisää?

Kysyn vaan: Miksi yksityistä päivähoitoa halutaan lisää?

Vantaa tahtoo lisätä yksityisessä päivähoidossa olevien lasten määrää. Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen, miksi?

– Se vähentää kunnan investointitarvetta ja tekee päivähoitotarjonnasta monipuolisempaa. Kuudessa suurimmassa kunnassa yksityisessä päivähoidossa oli vuoden 2012 lopussa 8,1 prosenttia päivähoitoikäisistä, Vantaalla 4 prosenttia.

Paljonko yksityisessä päivähoidossa sitten pitäisi olla lapsia Vantaalla?

– Tavoite on 5,5, prosenttia valtuustokauden loppuun mennessä.

Vuoden alusta alkaen Vantaa on tarjonnut starttirahaa yksityistä päivähoitoa tarjoaville yrittäjille. Onko sitä haettu paljon?

– Starttirahaa on myönnetty 72 päiväkotipaikan ja kahdeksan ryhmäperhepäivähoitopaikan perustamiseksi eli noin 160 000 euroa.

Kuka yksityisen päivähoidon maksaa?

– Yksityiseen päivähoitoon saa yksityisen hoidon tukea, jonka kunta rahoittaa ja anoo Kelalta. Asiakas maksaa hoitopaikan hinnan ja tuen välisen erotuksen.

– Ensi vuonna Vantaalla otetaan käyttöön palveluseteli. Sen suuruuteen vaikuttavat perheen tulot, ja perhe voi maksaa sillä osan yksityisestä päiväkotihoidosta.

Voiko yksityinen päivähoito maksaa mitä tahansa?

– Palveluntarjoaja eli yrittäjä määrittelee hinnan. Käytännössä se ei voi kuitenkaan maksaa perheelle enempää kuin noin 300 euroa kuukaudessa, muuten yksityinen päivähoito olisi liian kallista kunnalliseen verrattuna.

Eikö päivähoidon pitäisi olla kunnan tarjoama peruspalvelu?

– Kaikissa kunnissa on kunnallista päivähoitoa, mutta miksi kaiken pitäisi olla kunnan tuottamaa? Vantaan kaupungille yksityisen hoidon tuella toteutettu päivähoito on noin 25 prosenttia halvempaa kuin kunnallinen. Lisäksi uuden 100-paikkaisen päiväkodin rakentaminen maksaa keskimäärin 4,5 miljoonaa euroa. Hoitopaikan valitsevat kuitenkin lopulta vanhemmat.

Jaa tämä artikkeli: