null Kysyn vaan: Mistä virpoja voi hakea pajunoksia?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Mistä virpoja voi hakea pajunoksia?

Palmusunnuntaina monet lapset lähtevät virpomaan. Sitä ennen on tehtävä virpomisoksat pajusta. Onko pajunoksien hakeminen kaupungin mailta luvallista, Länsi-Vantaan alueen vastaava puutarhuri Urpo Korpi?

– Meillä Vantaalla on otettu tähän sellainen salliva linja, että kotitarpeisiin olemme kaupungin maille pajunkissojen poimintalupia antaneet, mutta kaupalliseen käyttöön niitä ei saa hakea. Kun joku soittaa ja kysyy lupaa, varmistamme, että poimintapaikka on sovelias eikä esimerkiksi luonnonsuojelualue tai muuten arka alue, kuten välittömästi asutuksen vieressä olevat alueet.

Jokamiehenoikeudet eivät taida oksien katkomista sallia?

– Näin on. Yleensä oksia saa katkoa vain maanomistajan luvalla. Kuolleita oksia saa ottaa tietyissä tilanteissa, jos on vaikka tekemässä tulia hyväksyttyyn nuotiopaikkaan.

Voiko kaupungilta saada tietoa siitä, mistä kaupungin mailta aiotaan karsia pajukkoa joka tapauksessa?

– Periaatteessa kyllä, mutta siinä on sellainen ongelma, että emme aina tiedä aikatauluista. Kun metsuri on tehnyt hakkuut, haketus voi olla jo seuraavana päivänä edessä.

Ihmiset eivät aina tiedä, mikä on kaupungin maata ja mikä yksityisen. Miten asian voi selvittää?

– Vantaan kaupungin sivuilla on karttapalvelu, joka kertoo myös maanomistuksesta. Kun laittaa ruksin kohtaan "kaupungin maaomistus", se näyttää kaupungin maat. Siinä on kuitenkin otettava huomioon se, että kartta ei päivity ihan reaaliajassa, kaupunki myös myy ja ostaa maata koko ajan.

Käykö pajukoissa kato pääsiäisen alla?

– Olen huomannut, että lähellä sitä paikkaa, missä itse asun, lapset käyvät hakemassa pajunoksia, mutta ei sieltä silmiinpistävästi oksia katoa.

Jaa tämä artikkeli: