Kysyn vaan: Mitä kisapappi tekee Sotshissa?

Kysyn vaan: Mitä kisapappi tekee Sotshissa?

Urheilijoiden tueksi Sotshin olympialaisiin lähtee kisapappi. Mitä teet olympialaisissa, kisapappi Leena Huovinen?

– Olen siellä joukkueen jäsenenä, joukkueen sisällä, mutta samalla hieman ulkopuolella. Tarjoan urheilijoille suorituksesta vapaata aluetta ja isoa korvaa, joka kuuntelee. Asun kisakylässä kuten urheilijatkin.

Kuka maksaa kisapapin palkan?

– Kirkkohallitus.

Haluavatko urheilijat puhua kisapapin kanssa urheiluun liittyvistä paineista vai ihan muusta kuten esimerkiksi ihmissuhdeasioista?

– Enemmän he haluavat käsitellä muita kuin urheiluun liittyviä asioita.

Tarvitsevatko yksilöurheilijat enemmän kisapapin tukea kuin joukkueurheilijat, jotka voivat puida esimerkiksi voittoja ja tappioita yhdessä?

– Joukkueurheilu on tietysti toisenlaista, mutta myös joukkueurheilijalla voi olla asioita, joille joukkueessa ei ole tilaa. Ei se ole niin yksioikoista. Joskus joukkueurheilija voi kantaa aika suurtakin vastuuta epäonnistumisista. Hän voi kokea, että on pettänyt kaikki.

Pitääkö kisapapin ymmärtää jokaisesta lajista jotakin tai olla itse taustaltaan urheilija?

– En ymmärrä valmennuksesta kauheasti, mutta olen kiinnostunut eri lajeista. Viime kädessä on tärkeämpää ymmärtää ihmistä kuin tiettyä urheilulajia. Itselläni on urheilutaustaa. Olen uinut kilpaa.

Olet ollut kisapappina monissa arvokisoissa. Millä mielin odotat Sotshin olympialaisia?

– Päällä on sopiva kutkutus. Odotan, että mahdollisimman moni saisi kokea onnistumisia, ja toivon, että kaikki menisi hyvin. Näihin kisoihin liittyy poliittisiakin asioita, mutta toivon, että urheilijat saisivat urheilla rauhassa.

Jaa tämä artikkeli: