Kysyn vaan: Mitä Mr. Maahanmuuttaja tekee?

Kysyn vaan: Mitä Mr. Maahanmuuttaja tekee?

Mitä Mr. Maahanmuuttaja tekee?

Suomen Pakolaisapu valitsi vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttajaksi somalialaistaustaisen Aadan Ibrahimin, joka työskentelee Myyrmäessä R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry:ssä. Mitä luulet, miksi juuri sinut valittiin, Aadan Ibrahim?

– Varmaan tämä titteli tuli sekä vapaaehtoistyöstä että muusta työstä nuorten parissa. Aikaisemmin olen ollut kunnan nuorisotyöntekijänä, vedin ryhmiä Pähkinärinteen nuorisotilalla. Länsi-Vantaa on ollut hyvä paikka työskennellä.

Mitä nykyiseen työnkuvaasi kuuluu?

– Olen nuorille tukihenkilönä ja teen jonkin verran myös etsivää nuorisotyötä. Autan ihan perusasioissa kuten asioinnissa viranomaisten kanssa, käyn vaikka Kelassa tai työvoimatoimistossa nuoren kanssa tai neuvon, miten asuntoa haetaan. Voin myös tulkata, jos suomen kieli on vielä heikko. Teen työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Tarvitsevatko maahanmuuttajanuoret yleensä tukea?

– Kyllä, monestakin syystä. Se riippuu tietysti siitä, minkä ikäisenä he ovat saapuneet Suomeen, mutta varsinkin jos nuorilla on kielivaikeuksia, niin silloin tarvitsevat. Osa taas on syntynyt täällä, mutta heidän vanhempansa eivät osaa suomea eivätkä välttämättä osaa neuvoa asioissa. Maahanmuuttajataustaisten nuorten työttömyysprosentti on korkeampi kuin nuorten yleensä.

Tulit Suomeen 10-vuotiaana turvapaikanhakijana. Millaista tukea itse silloin tarvitsit ja sait?

– Minua auttoi isosisko, joka jo asui täällä. Uomarinteen koulussa oli muita somalialaisia lapsia, jotka auttoivat minua ja kertoivat miten täällä pitää olla. Kielen opin onneksi melko nopeasti. Se on kaiken avain.

Miten aiot titteliäsi hyödyntää?

– Haluan tehdä vaikutustyötä nuorten hyväksi ja tuoda positiivisia esimerkkejä esiin.

Jaa tämä artikkeli: