Kysyn vaan: Mitä tehdä, jos arkunkantajia ei ole tarpeeksi?

Kysyn vaan: Mitä tehdä, jos arkunkantajia ei ole tarpeeksi?

Yle Uutiset kertoi 10.1., että seurakunnissa ei aina ole hautajaisia varten tarpeeksi arkunkantajia. Joskus syynä on se, ettei läheisiä juuri ole, toisinaan läheiset taas ovat hyvin iäkkäitä tai niin surun murtamia, että kokevat tehtävän liian raskaaksi. Ovatko tällaiset tilanteet tuttuja Vantaalla, seurakuntapuutarhuri Pirjo Laamanen?

– Kyllä tuollaisia tilanteita on silloin tällöin. Yleensä kantajat löytyvät silloin yksityisten hautaustoimistojen kautta. Heillä on kontaktit järjestöihin, jotka voivat tarvittaessa välittää vapaaehtoisia arkunkantajia.

– Vantaan seurakunnilla on Suurella sydämellä -vapaaehtoistyön verkosto, mutta sen kautta ei ainakaan vielä saa arkunkantajia.

Voiko suntiota pyytää yhdeksi arkunkantajista?

– Joskus saattaa tulla yllättävä tilanne, ettei joku kantajaksi lupautunut pystykään kantamaan arkkua. Silloin suntio saattaa mennä kantamaan arkkua. Tilanteen mukaan kuitenkin mennään. Työvoimaa ei ole niin paljon, että tällä tavalla voisi menetellä kaikissa hautajaisissa tai että kaikki arkunkantajat saisi seurakunnasta.

Kuinka monta henkilöä arkkua kantamaan yleensä tarvitaan?

– Yleensä kantajia on 4–6. Kantajien määrä riippuu vainajan koosta. Yleensä lähimmät sukulaiset ovat siinä kohtaa, missä on vainajan pää eli takimmaisina.

Arkkua kantamassa voi olla sukulaisia, ystäviä, naapureita tai työtovereita, mutta perinteisesti kantajat ovat olleet miehiä. Voiko arkunkantajiksi pyytää myös naisia?

– Kyllä voi. Se on ihan omasta kiinnostuksesta kiinni. Kuka tahansa voi toimia arkunkantajana.

Jaa tämä artikkeli: