Kysyn vaan: Mitä tietoja potilaista tallennetaan?

Kysyn vaan: Mitä tietoja potilaista tallennetaan?

Vantaa alkaa tallentaa potilastietoja valtakunnalliseen sähköisen potilastiedon arkistoon vielä tänä vuonna. Milloin tietojen tallentaminen alkaa ja miksi, käyttöönottoprojektia Vantaalla vetävä Sirkka-Liisa Kähärä?

– Laki velvoittaa kuntia liittymään kansallisen potilastiedon arkiston ja palvelujen käyttäjäksi. Lääkereseptit tallentava eResepti Vantaalla on jo käytössä.

– Sähköinen potilastiedon arkisto otetaan käyttöön marraskuussa. Kaikki sen jälkeen syntyvät tiedot kirjataan kansalliseen potilastiedon arkistoon. Sitä ennen vantaalaiset voivat katsoa omia sähköisiä reseptejään ja sallia tai kieltää tietojen luovutuksen potilastiedon arkistoon kirjautumalla pankkitunnuksilla Omakanta-palveluun osoitteessa www.kanta.fi.

Millaisia tietoja potilastiedon arkistoon tallennetaan?

– Siellä näkyvät muun muassa määrätty lääkitys, diagnoosit, tehdyt toimenpiteet, laboratorio- ja röntgen tutkimukset.

Ovatko tiedot käytössä vain julkisen terveydenhuollon puolella vai voiko myös yksityislääkäri lukea niitä?

– Toistaiseksi Kanta-palvelut, eReseptiä lukuun ottamatta, ovat vain julkisen terveydenhuollon käytössä. Yksityisen terveydenhuollon olisi määrä siirtyä potilastiedon arkiston käyttäjäksi 1.9.2015 mennessä, mutta se tuskin onnistuu tuossa aikataulussa. 2016 arkisto laajenee niin, että sinne voi tallettaa myös hoitotahdon ja elinluovutustestamentit.

Voiko arkistosta nähdä myös sen, kuka tietojani on lukenut?

– Sieltä näkee milloin ja missä tietoja on katsottu, mutta ei sitä, kuka niitä on katsonut. Jos epäilee väärinkäytöstä, voi tehdä tarkastuspyynnön asiasta. Tiedot ovat vain terveydenhuollon ammattihenkilöitä varten. Aina on oltava pätevä syy siihen, miksi tietoja katsotaan.

Saavatko vantaalaiset terveyskeskuksissa nyt tietoa siitä, että potilastiedon arkisto on tulossa käyttöön?

– Kyllä, aktiivinen tiedotus ja esitteiden jakelu aloitetaan syyskuussa.

Jaa tämä artikkeli: