Kysyn vaan: Miten häämusiikki valitaan?

Kysyn vaan: Miten häämusiikki valitaan?

Häämusiikin valinta saattaa tuottaa päänvaivaa. Mitä vihkitilaisuuden musiikkia valittaessa tulisi ottaa huomioon, kanttori Päivi Annala?

– Käytäntö on se, että valitaan kaksi häämarssia tai jotakin muuta juhlamusiikkia sisääntuloa ja poistumista varten. Sitten on mahdollinen virsi, jota suosittelen. Yleensä yhteislaulu sujuu, vaikka jotkut pelkäävätkin, että mitä jos kukaan ei laula. Vihkitilaisuudessa voi myös olla jokin musiikkiesitys, jos hääpari niin tahtoo.

Kuka päättää, millainen musiikki sopii kirkkoon?

– Musiikista päättää vihittävä pari, vaikka yleensä asiasta keskustellaankin kanttorin kanssa. Usein pariskunnalla on mielessään jokin musiikki. Yleensä se on jokin ihan perinteinen kuten Toivo Kuulan Häämarssi tai Erkki Melartinin juhlamarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen. Yritän kanttorina toteuttaa toiveita mahdollisuuksien mukaan, mutta joskus pitää miettiä, onko kappaletta mahdollista soittaa uruilla tai pianolla.

Piano on siis yhtä mahdollinen soitin kuin urutkin?

– Kyllä, mutta se riippuu kappaleesta. Perinteisiin häämarsseihin urut sopivat usein paremmin, mutta esimerkiksi Lumiukko-elokuvasta tutun Walking in the Airin soitin eräissä häissä pianolla.

Voiko kanttoria pyytää laulamaan vihkitilaisuudessa?

– Voi, mutta jos vaikka minulta pyytää Johanna Kurkelan Rakkauslaulua, sanoisin, että en ehkä ole sen alan laulaja. Vaikka minulla on 30 vuoden kokemus kanttorin työstä, on ehkä parempi, jos hääpari yrittäisi löytää sen esittämiseen jonkun toisen laulajan.

Naimisiin voi mennä muuallakin kuin kirkossa. Voiko häämusiikki tulla kotistereoista, jos vihkiminen tapahtuu vaikka omassa pihassa?

– Olen keikkaileva toimituskanttori enkä ole koskaan ollut mukana muissa kuin kirkossa pidetyissä vihkitilaisuuksissa, mutta miksei voisi? Harvalla on kotonaan urkuja, joten silloin musiikki voi tulla stereoista tai se voidaan soittaa vaikka jollakin kosketinsoittimella.

Jaa tämä artikkeli: