Kysyn vaan: Miten saadaan nuoria ehdokkaita seurakuntavaaleihin?

Kysyn vaan: Miten saadaan nuoria ehdokkaita seurakuntavaaleihin?

Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa 16-vuotiaat saivat äänestää ensimmäistä kertaa. Miten tämä sujui, seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen?

– Olihan se tosi iso muutos. Ne olivat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit Suomessa, joissa 16-vuotiaat saivat äänestää. Valtakunnallisesti nuorten äänestysprosentti jäi matalammaksi kuin muiden, mutta poikkeuksiakin oli kuten Munkkiniemen seurakunta. Vaalit antoivat nuorille ihan uudenlaisen mahdollisuuden vaikuttaa.

Ainakin Vantaalla meni läpi monia nuoria ehdokkaita. Entä muuten, muuttuiko mikään?

– Kyllä nuorten mukaantulo on heijastellut kirkolliseen keskusteluun. Nuorten ei välttämättä ole helppo päästä mukaan vaikuttamaan, koska kirkollinen kieli ja byrokratia ovat vaikeita. Hyviäkin kertomuksia kuitenkin on. Muuttuiko mikään sitten radikaalisti viime vaalien jälkeen, sitä en osaa sanoa.

Moni nuori saattaa äänestää, jos kaveri on ehdolla. Miten seurakuntavaaleihin saadaan nuoria ehdokkaita?

– Ehdokasasettelu on tosi merkittävä asia. Ihmiset eivät äänestä, ellei ole hyviä ehdokkaita ja tietoa heistä.

– Seurakuntien työntekijöiden tehtävänä on rohkaista nuoria ehdolle, sillä he tietävät, ketkä ovat aktiivisia ja kiinnostuneet vaikuttamisesta. Olemme myös tehneet työtä nuorisojärjestöjen ja partiolaisten parissa.

Onko nuorilla mahdollisuus äänestää siellä, missä he muutenkin liikkuvat?

– Se on kiinni nykyisistä luottamushenkilöistä ja vaalilautakunnista. Opetushallitus suosittelee, että oppilaitoksiin saataisiin äänestyspaikkoja. Oppilaitosten ja kauppakeskusten lisäksi äänestysmahdollisuus pitää olla sellaisissa paikoissa, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat, kuten Narinkkatorilla.

16-vuotiaat saavat äänestää, mutta eivät asettua ehdolle. Miksi näin?

– Vaalilain mukaan luottamushenkilöiden pitää olla täysi-ikäisiä.

Jaa tämä artikkeli: